Folytatódik a harc a Jaguar Land Rover alatti telkekért

Folytatódik a harc a Jaguar Land Rover alatti telkekért

A Nyitra megyei bíróság a Jaguar Land Rover készülő nyitrai üzeme alatti telkek eredeti tulajdonosainak javára döntött a spekulánsokkal szemben. Az területek birtokosai azonban nem lélegezhetnek fel: a felvásárlók megtámadták az ítéletet.

 

A Poľnohospodárska pôda nevű vállalat még azelőtt kezdte meg a telkek felvásárlását az érintett területeken, hogy a Jagar Land Rover bejelentette volna végleges üzemtelepítési szándékát. A cég azonban az állam által felkínált felvásárlási ár töredékéért vette meg a tulajdonosoktól a parcellákat.

 

Az állami kézben lévő MH Invest 15 eurót fizetne a telkek négyzetméteréért, így a Poľnohospodárska pôda több tízezer euróra tett volna szert a telekspekulációból.

 

Pirossal jelölve a kérdéses telkek. Forrás: DennikN.sk

 

A bíróság döntését megtámadják, és jó eséllyel nyerhetnek is

 

A Jaguar bejelentése után 71 telektulajdonos támadta meg a céggel kötött adásvételi szerződését. 66 esetben a Nyitra megyei bíróság, 5 esetben pedig a kataszteri hivatal helyezte hatályon kívül a szerződéseket.

 

A Poľnohospodárska pôda azonban a Nyitra megyei és Pozsony megyei bíróságoknál is megtámadta az ítéletet, és a szakértők szerint jó eséllyel meg is nyerheti a pert. Peter Chrášč jogász szerint a spekulánsok esélye kiegyensúlyozott 50-50 százalék. „A bíróságok az ilyen hivatali ítéleteket gyakran szüntetik meg arra hivatkozva, hogy kevés a bizonyíték. A jóhiszemű vásárlás elve elég nagy jogi védelmet élvez”, mondta Chrášč.

 

Forrás: Sme.sk

 

A jogász hozzátette, hogy a bíróság végeredményben hivatkozhat arra is, hogy az állam eleshetne a Jaguar beruházásától, és a telkekkel pedig nem lenne könnyű tovább kereskedni.

 

A Jaguar Land Rover üzem-beruházását egyelőre valószínűleg nem fenyegeti veszély, mert az MH Invest először a tisztázott tulajdonjogú telkeket vásárolja fel, majd megvárja a bíróság döntését az ügyben. A Jaguar Land Rover szerződésében egyébként szerepel az is, hogy a szlovák állam kötelezi magát az érintetett telkek kisajátítására, amennyiben más úton nem megoldható a terület rendezése.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: Cas.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »