Folytatódik a gyártási költségek ugrásszerű növekedése

Folytatódik a gyártási költségek ugrásszerű növekedése

A belföldi ipari gyártók termelési költségei októberben 11,3 százalékos évközi növekedést értek el és ez a tendencia a 365.bank elemzője, Jana Glasová szerint az elkövetkező hónapokban is folytatódik.

A világgazdaságot sújtó nyersanyagválság napjainkban gyakran emlegetett fogalom. Világszerte számtalan nyersanyag és alapanyag hiányával küzdenek, melyek ára ennek következtében jelentősen drágul. Ez pedig termelési nehézségeket okoz, sok termék gyártási ideje hosszabbodik, s ez felfelé nyomja a fogyasztói árakat is. Az anyagválságot főként a termelés válság miatti korlátozása és a járvány hullámait követő lassú éledése okozza.

„Feltételezésünk szerint az integrált áramkörök hiánya egészen a jövő év első negyedévéig gondot okoz a cégeknek, csak azután remélhető a helyzet fokozatos javulása“ – véli az elemző. További komoly problémát okoz az ipar számára a műanyag granulátum hiánya, melyet ugyancsak az autógyártásban, az elektrotechnikai iparban és az építészeti ágazatban használnak. De gondot okoz az acél, az alumínium, egyes lemezek, fémek hiánya, továbbá hiánycikknek számít a fa, az üveg és az építőanyag. Mindehhez társul újabban a papírhiány is.

A nyersanyagválság lényegében a teljes ipart sújtja, az autógyártástól kezdve az elektronikai cikkek gyártásán át a építőiparig, továbbá a fafeldolgozó és a papíriparig.
A gyártási alapanyagok és építőanyagok árának emelkedése tehát az egész világra, így a szlovákiai iparra is jellemző. Az ipari árak az év elején még évközi csökkenést mutattak, áprilistól kezdődően azonban folyamatosan emelkednek. „S ez a drágulás hónapról hónapra gyorsul, havi összevetésben is“ – állapította meg Glasová. Szeptemberhez képest októberben például 2,8 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Hírdetés

Az ipari termelés terén lényeges évközi drágulást könyveltek el főleg a kőolajszármazékok (73 százalékos), a fémek és fémtermékek (33 százalékos), a vegyipari termékek (30 százalékos), valamint a fa- és papírtermékek (18 százalékos) terén. „Tehát pontosan azokról a termékekről van szó, melyek gyártását a világpiaci nyersanyaghiány nehezíti“ – fejtette ki Glasová.

Ugyancsak ugrásszerűen (23 százalékkal) megemelkedett az építőanyagok ára is. Ennek következménye, hogy a lakások javítása, felújítása is lényegesen többe kerül. „S természetesen megnőttek az új lakások építési költségei is, aminek egyenes következménye az ingatlanok drágulása“ – folytatta.

„Feltételezzük, hogy az ipari árak emelkedése az elkövetkező hónapokban is jelentős lesz a nyersanyaghiány következtében. Emelkedni fog a fogyasztói infláció mértéke is, ez az elkövetkező hónapokban 5 százalék felett várható. Erre az évre várhatóan 3 százalék feletti átlagértékkel számolunk“ – zárta Glasová.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »