Folytatódik a dinnyecsata

Folytatódik a dinnyecsata

Azért adják olcsón a dinnyét egyes áruházak, hogy ne maradjon a nyakukon a készlet – a Tesco szerint ez a magyarázata, miért árulják a termelők szerint méltatlanul alacsony áron a gyümölcsöt a lánc boltjaiban. Az agrártárca kiáll a dinnyetermelőkért, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pedig ellenőrzésbe kezdett.

Elengedték a rendőrök ifjabb Pócs János dinnyetermelőt. A fideszes honatya fia azzal került be a hírekbe, hogy dinnyét vágott a földhöz a budaörsi Tesco áruház előtt a termelők szerdai demonstrációján. Még mindig nem kizárt, hogy garázdasággal meggyanúsítják – mondta Pócs János lapunknak. A képviselő hangsúlyozta: elgondolkodtató, hogy Magyarországon ma úgy gondolják, ha tisztességtelen piaci magatartás miatt bármelyik áruházlánccal szemben a termelők érdekeit védi valaki, azt bilincsben kell elvinni – függetlenül attól, hogy ez esetben éppen a fiáról van szó.

– A Tesco 2012 decemberében stratégiai megállapodást kötött a kormánnyal, ami aligha jelentheti a hazai beszállítók érdekeinek semmibe vételét. Egyes áruházakban a túl nagy készlet miatt a nap végén egy-két órára leáraztak dinnyéket – állították lapunknak a Tesco sajtóosztályán. Kifejtették: az „árleütés” bevett kiskereskedelmi gyakorlat a már megvásárolt, gyorsan romló készletekre, és semmi köze az akciós árhoz. Hangsúlyozták: 99,5 százalékban magyar dinnyét árulnak, és évi nyolcmillió kilogrammot visznek ki a visegrádi országokba az itt termelt gyümölcsből.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) minden tisztességes termelői ár elérésére irányuló kezdeményezést támogat – válaszolta a tárca sajtóirodája lapunknak arra a kérdésére, hogy tesz-e valamit a kormány a magyar dinnyetermelők érdekében.

Az FM felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország versenyjogi szabályozása alapján tilos az árkartell, piacgazdaságban pedig a dinnye ára hatóságilag nem szabályozható, a Gazdasági Versenyhivatal pedig nem tárt fel visszásságot, amikor azt vizsgálta, felmerülhet-e tiltott ármegállapodás gyanúja a dinnyepiacon. A dinnyepiac vizsgálata a kormányhivataloknál idén is kiemelt feladat, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is ellenőrzi a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvényben foglaltak betartását a multiknál és a nagykereskedőknél is. A nagykereskedelemben célzott nyomonkövetési vizsgálatokat is végeznek a feketekereskedelem kiszűrésére, és a tisztességtelen kereskedői felvásárlói árazás ellen.

A dinnyeellenőrzés mind a Nébihnél, mind a kormányhivataloknál jelenleg is zajlik, egyidejűleg, egymással összehangoltan több vizsgálatot folytatnak – tudtuk meg a Nébihtől. Ezek kiterjednek az élelmiszer-biztonsági és minőségi szempontokon túl a nyomon követhetőségre, az eredetre, az esetleges hamisítás felderítésére, a beszerzési ár alatti értékesítés megvalósulására is. A kormányhivatalok a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzés során is vizsgálják a dinnyét, eredmények augusztus első felében várhatók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »