Folytatódik a botlatókő-biznisz: idén 95-tel bővül a "holoemlékmű", most éppen Miskolc van soron

Folytatódik a botlatókő-biznisz: idén 95-tel bővül a "holoemlékmű", most éppen Miskolc van soron

Miskolc belvárosának járdáin is megjelentek a gyalogosbosszantó réztáblák – derül ki a Minap híréből.

A botlatóköveket Gunter Demnig rakta le. A "művész" azt szeretné, ha "a holokauszt áldozatainak neve soha nem merülne a feledés homályába".

– Remélem, hogy amikor az emberek megállnak itt, és elolvassák a feliratot, elgondolkodnak a múlton. Ez különösen a fiatalok körében fontos, mert ez egy másfajta, játékos történelem-tanulás. Amikor a könyvekben 6 millió áldozatról olvasnak, az elvont. Ellenben amikor látják, hogy itt élt egy család, ebben a házban, valósággá válik, ami a könyvben van – fejti ki a szobrászművész. A tábláiért kapott jó kis zsebpénzről persze mélyen hallgat.

Az elsőt 1995-ben tette le Kölnben. Azóta 55 ezernél is több került Európa utcáira (ami 450 euróval számolva – lásd a fenti hivatkozást – potom 24 750 000 euró – a szerk.).

– Ez egy folyamatosan bővülő, épülő holokauszt-emlékmű – fogalmaz Takáts Annamária, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület ügyvezetője.

– Ezek a kövek egyes sorsokat mutatnak meg, és embereket, akik itt éltek. Nagyon fontosnak tartjuk, hogyha valaki ezt meglátja, akkor elgondolkodjon ezeknek az embereknek a sorsán.

Az első botlatókövet 2007. április 27-én Budapesten, a Ráday utcában helyezte el Gunter Demnig, Azóta több százat rakott le az országban. Idén kilencvenötöt helyeznek el, ebből 25 Miskolc belvárosába került.

Korábban írtuk:

Holonyerészkedés magas fokon: remek üzleti lehetőséget jelentenek a bosszantókövek

Balesetveszélyesnek ítélték a botlatóköveket Debrecenben – de csak amíg a Mazsihisz rá nem szólt a polgármesterre

Várostörténeti emléket képviselő aknafedlapokat tüntetett el a "Magyar" Telekom – de kiemelt védelmet élveznek a botlatókövek


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »