Folytatódik a bankok kiszorítása, sokáig alacsony marad a kamat

Nem változtatott a 0,9 százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, összhangban az elemzői várakozásokkal, de nem hagyományos eszközökkel tovább élénkített. A 3 hónapos betétállomány maximális értékét 300 milliárd forintra fogja korlátozni a harmadik negyedév végére a jelenlegi 500-ról, ezzel még több pénzt löknek ki a jegybankból, amely állampapírokba vagy éppen a bankközi piacra kerülhet. A további csökkentést a betéti eszközből kiszorított likviditás mennyiségének szinten tartásával és ezáltal a kialakított laza monetáris kondíciók fenntartásával indokolták.

Az Equilor értékelése szerint a jegybank közleményében lényeges változás, hogy az inflációs cél fenntartható elérésének várható idejét kitolták 2018 közepéről 2019 elejére. Ennek megfelelően a korábban vártnál hosszabb ideig fennmaradhat a jelenlegi, laza monetáris politika – vélik a szakértők. Az MNB friss inflációs jelentése szerint idén 2,4 százalék lehet az infláció, amit a három hónappal korábbi 2,6 százalékos prognózisról csökkentett. A jövő évben 3 százalék helyett már csak 2,8 százalékos pénzromlást várnak az MNB elemzői. (A GDP-növekedési prognózist nem változtatták: az idei évre 3,6, jövőre 3,7 százalékos bővülést várnak.)

Forrás: AFP

Ebben fontos szerepe lehetett annak, hogy a februári 2,9 százalékos csúcs után egyre kisebb inflációt mért a KSH. Márciusban már csak 2,7 százalékkal, a múlt hónapban pedig 2,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, mindez pedig alulmúlta az elemzői várakozásokat. „A bérek általános, dinamikus növekedésének költségnövelő hatását az MNB megítélése szerint ellensúlyozza az év eleji munkáltatóijárulék-csökkentés és a vállalati nyereségadókulcs mérséklése” – emelte ki Jobbágy Sándor, a CIB Bank közgazdásza. A bérek oldaláról egyelőre inflációs hatást nem azonosítanak. A Monetáris Tanács friss értékelése szerint „a külső környezet változásával nőttek a lefelé mutató inflációs kockázatok”, és ha az infláció tartósan elmarad az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

A nem hagyományos lazítás egyik eredménye, hogy a Bubor-kamatok alacsonyra süllyedtek. Az Erste Bank elemzői úgy vélik, hogy 2018 végéig alacsony maradhat a 3 hónapos Bubor. „Véleményünk szerint a 3 hónapos Bubor a jelenlegi 0,15 százalékos szintről még mélyebbre süllyedhet a következő hónapokban és hosszú ideig ott is maradhat” – írta Ürmössy Gergely, a bank közgazdásza.

Elemzők szerint itt a 3 hónapos eszköz további korlátozására lehet számítani a következő negyedévekben, illetve arra, hogy a jegybank folyamatosan azt fogja kommunikálni, hogy hosszú évekig alacsonyan tartaná a kamatot, annak ellenére, hogy a világban szigorodhatnak a monetáris feltételek. Az Equilor azonban kiemelte: mivel a korábban vártnál is alacsonyabb inflációt vár az Európai Központi Bank (EKB) a következő években, hosszú ideig laza monetáris politikát tarthat fenn az európai jegybank, így a az MNB is időhöz jut. Politikájukat elsősorban az EKB intézkedéseit kell követnie, az amerikai Fed kamatemelés eddig sem okozott érdemi forintgyengülést, és várhatóan ezután sem fog, mivel az európai eszközvásárlási program kellő likviditást biztosít a piacon. Így összességében fennmaradhat a laza magyar politika.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »