Folytatódhat a Hosszú-éra, utolsó dzsúdós éremesély

Folytatódhat a Hosszú-éra, utolsó dzsúdós éremesély

A mai nap sem múlik el eseménytelenül, hiszen Bor Barna a cselgáncsban, míg Sidi Péter a lövészetben szakíthatja meg az átkot, és állhat dobogóra. Ugyanakkor férfi pólósaink végre megszerezhetik első győzelmüket, míg hajnalban az úszóink – Hosszú Katinka és Cseh László –, valamint a súlylökő Márton Anita okozhat nagy-nagy örömet Magyarországnak.

Ma sem maradunk izgalmak, magyar éremesélyek, sőt, remélhetőleg érmek nélkül. De haladjunk időrendben. Végre-valahára színre lép a sportok királynője, az atlétika, és azonnal egy magyar éremesélyes számmal kezdődnek a versenyek. A 19 fős magyar csapatból a pénteken versenyző súlylökő, Márton Anita a legnagyobb reménységünk, aki hajnalban remélhetőleg egy éremmel a nyakában zárja a női súlylökést. Döntőbe kerülhet az Athénban olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán, illetve megkezdi szereplését a két hétpróbázó, az Eb-4. Krizsán Xénia és az Eb-5. Zsivoczky-Farkas Györgyi. Mellettük 20 kilométeres gyaloglásban Helebrandt Máté lesz még érdekelt atlétikában. Utóbbiaktól tisztes helytállás várható.

Márton Anita odaérhet a dobogóra, de ehhez vélhetően meg kell javítania eddigi legjobbját női súlylökésben

Fontos mérkőzést játszik az egyelőre nyeretlen és veretlen magyar válogatott a férfi vízilabdatorna csoportkörének negyedik fordulójában, ugyanis a pont nélkül utolsó helyen álló Japán ellen kötelező és a továbbjutáshoz elengedhetetlen a győzelem. Főleg annak tükrében, hogy az utolsó fordulóban a szerbeket is legyőző, eddig száz százalékos brazilok várnak a Benedek-legénységre.

A sportlövők közül Sidi Péter ma a kisöbű szabadpuska fekvő versenyszámban indul, amelyben négy évvel ezelőtt Londonban 11. helyen zárt. Bízzunk abban, hogy ezúttal sokkal előrébb végez, míg Szabián Péter célja a minél jobb eredmény elérése lehet. Magyar idő szerint 18 órától lép kötelek közé az ökölvívó Harcsa Zoltán, akire a 75 kilósok nyolcaddöntőjében a kubai világbajnok, a súlycsoport első kiemeltje, Arslen Lopez vár. A kubai bokszoló februárban volt 23 éves. 180 cm-ével magasabb a 75 kg átlagánál és ezt a testi adottságát kihasználva könnyebben éri el az ellenfeleit. 21 évesen korában hazája bajnoka lett, majd tavaly előbb első lett a Pán-amerikai Játékokon, majd megkoronázva az évét a riói kvótát ért világbajnoki címet nyert.

Harcsa Zoltán nagy bravúrra készül a ringben

– Ő is csak egy ember, még ha világbajnok is. Éremért jöttem, ezért úgy megyek be a szorítóba, mint egy oroszlán, remélem, sikerül felborítanom a kubaival együtt a papírformát is. Nagyon tisztelem az eredményeit és a tudását, de ez nem jelenti azt, hogy félek tőle – jelentette ki Harcsa Zoltán.

Vitorlázásban a szörfös Cholnoky Sára és Gádorfalvi Áron, Laserben Vadnai Benjámin és Érdi Mária is vízre száll. Az evezős Pétervári-Molnár Bendegúz az egypár alsóági középfutamában indul. A cselgáncstorna zárónapján a magyar színeket a férfiak +100 kilogrammos súlycsoportjában a pontszerzésre esélyesnek tartott, vb-második Bor Barna képviseli. A paksi óriás sorsolása nem mondható rossznak, hiszen egyrészt elkerülte a sportág legeredményesebb dzsúdósát, a francia Teddy Rinert – a címvédő, nyolcszoros világbajnok a másik ágon van, maximum a döntőben találkozhatnak –, másrészt remek formában várja a mai küzdelmeket. Elsőnek a tízszeres Afrika-bajnok tunéziai Fajszal Dzsaballah lesz az ellenfele, aki nagyon kemény ugyan, de Bor Barna többször megverte már. Ha továbbjut Hangyási László tanítványa kubai vagy tadzsik ellenfél várna rá a negyeddöntőbe jutásért, egyik sem megoldhatatlan feladat korábbi vb-, és Eb-ezüstérmesünknek.

Bor Barna ma megtörheti a dzsúdósokat sújtó átkot, és megszerezheti a magyarok első érmét a riói cselgáncstornán

– Úgy érzem, a felkészülés nagyon jól sikerült. Megfelelő sorsolással, s ha a csúcsformámat hozom, érmes lehetek. Egyszer jönnie kell az eredménynek – nyilatkozta még az indulás előtt a paksiak óriása, aki a sportág utolsó reménye, hogy megtöri a magyarokat eddig sújtó átkot, és megszerzi a mieink első és egyetlen dzsúdós érmét Rióban.

Az Olimpiai Uszodában egyrészt az esti programban szurkolhatunk magyaroknak – Molnár Flóra (50 m gyors), Rasovszky Kristóf és Gyurta Gergely (1500 m gyors), valamint a férfi 4×100 méteres vegyesváltó lesz érdekelt –ám az igazi izgalmakat a hajnal hozhatja el számunkra. Hosszú Katinka a magyar sporttörténelem legfényesebb oldalára írhatja be a nevét, amennyiben hajnali 3-kor megnyeri negyedik aranyát is 200 méter háton. Erre minden esélye megvan, hiszen egy másodperccel a mzőny előtt jár. Sikerével beállítaná Keleti Ágnes magyar csúcsát: a legendás tornász 1956-ban, Melbourne-ben négy aranyérmet nyert, ez másnak azelőtt és azóta sem sikerült a magyarok közül. A 27 éves bajai úszó egyébként a szám világbajnoki bronzérmese.

Cseh László tán utolsó esélye következik 100 méteres pillangóúszásban, hogy olimpiai aranyat szerezzen

Az első ötkarikás aranyérmére hajtó 30 éves Cseh László szintén érdekelt lesz a 100 méter pillangó nyolcas fináléjában, ahova a negyedik idővel jutott be. Szintén éremért úszik Kapás Boglárka 800 méter gyorson, amelynek előfutamában országos csúcsával a második legjobb időt érte el a toronymagas favorit, Rióban már négy éremnél és három aranynál tartó amerikai Katie Ledecky mögött.

A magyarok mai programja

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion, Pontal)
Délutáni program – 14.35-15.00: hétpróba, 100 m gát (Zsivoczky-Farkas Györgyi, Krizsán Xénia), 15.05-15.53: női súlylökés selejtező (Márton Anita), 15.50-18.08: hétpróba, magasugrás (Zsivoczky-Farkas, Krizsán), 15.55-16.47: férfi diszkoszvetés selejtező B csoport (Kővágó Zoltán)
Esti program – 19.30-21.10: férfi 20 km-es gyaloglás (Helebrandt Máté)

Hajnali program – 1.35-2.23: hétpróba, súlylökés (Zsivoczky-Farkas, Krizsán), 3.00-4.00: női súlylökés döntő, 3.05-3.27: hétpróba, 200 (Zsivoczky-Farkas, Krizsán)

CSELGÁNCS (2-es Karióka Aréna)
15.00-18.00: férfi +100 kg (Bor Barna), előcsatározások, negyeddöntő, 20.30-22.40: vigaszág, elődöntő, bronzmérkőzés, döntő

EVEZÉS (Rodrigo de Freitas Lagúna)
17.50 (12.50): férfi egypár C/D középfutam (Pétervári-Molnár Bendegúz)

ÖKÖLVÍVÁS (Riocentro – 6-os Pavilon)
18.00: férfi 75 kg nyolcaddöntő: Harcsa Zoltán-Arslen Lopez (kubai)

ÚSZÁS (Olimpiai Uszoda)
Előfutamok – 18.29: női 50 m gyors (Molnár Flóra), 18.58: férfi 1500 m gyors (Rasovszky Kristóf), 20.10: férfi 1500 m gyors (Gyurta Gergely), 20.58: férfi 4×100 m vegyesváltó (Magyarország)
Középfutam, döntők: 3.03: női 200 m hát DÖNTŐ (Hosszú Katinka), 3.12: férfi 100 m pillangó DÖNTŐ (Cseh László), 3.20: női 800 m gyors DÖNTŐ (Kapás Boglárka), 3.59, 4.06: női 50 m gyors középfutam.

VITORLÁZÁS (Dicsőség Jachtkikötő)
18.00-22.30: női (Cholnoky Sára) és férfi (Gádorfalvi Áron) szörf 10., 11., 12. futam, férfi (Vadnai Benjámin) és női (Érdi Mária) Laser 7., 8. futam

SPORTLÖVÉSZET (Olimpiai Sportlövőközpont)
14.00-14.50: férfi kisöbű szabadpuska fekvő (Sidi Péter, Szabián Norbert), alapverseny, 60 lövés, 16.00-16.30: döntő

VÍZILABDA (Maria Lenk Uszoda)
Férfi csoportmérkőzés, 4. forduló, A csoport – 14.00: Magyarország-Japán


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »