Folytatódhat a helyreállítás a bonchidai Bánffy-kastélyban – A magyar kormány a restaurálást, az EB kulturális projektet támogat

Folytatódhat a helyreállítás a bonchidai Bánffy-kastélyban – A magyar kormány a restaurálást, az EB kulturális projektet támogat

A következő két-három évben is folytatódhat a bonchidai Bánffy-kastély restaurálása a magyar kormánytól kapott támogatás révén. Az Európai Bizottság újabb kulturális projektet finanszíroz: erről Navracsics Tibor EU-biztos számolt be a helyszínen.
Jelentősen haladhat a bonchidai Bánffy-kastély főépületének restaurálása a magyar kormány támogatása révén, számolt be tegnap a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Hegedüs Csilla, a kastélyt kezelő Transilvania Trust Alapítvány elnöke.

Hírdetés

A 950 ezer eurós támogatásra tavaly decemberben írták alá a finanszírozási szerződést, a főépület és a reneszánsz épület restaurálási munkálataival 2,5–3 év alatt készülnek el.

Hegedüs Csilla újságírói kérdésre elmondta: 2001 óta – amikor a Bánffy-család benyújtotta visszaszolgáltatási kérelmét – nem kaptak finanszírozást a román államtól az erdélyi Versailles-ként emlegetett műemlék restaurálására. Uniós támogatásban sem reménykedhetnek, a román kormány ugyanis gondoskodott arról, hogy magánkézben lévő műemlék ne kaphasson vissza nem térítendő támogatást.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »