Folytatják az éhségsztrájkot a migránsok a határon

Folytatják az éhségsztrájkot a migránsok a határon

Továbbra is nyomásgyakorlással próbálják elérni a migránsok Horgosnál, hogy a magyar hatóságok beengedjék őket az országba. A szerb illetékesek szerint a migránsoknak hamarosan dönteniük kell: vagy beadják a menedékkérelmüket Szerbiában, vagy visszatérnek oda, ahonnan jöttek.

124 migráns folytatta kedden az éhségsztrájkot a horgosi tranzitzónánál azok után, hogy hétfőn már úgy látszott, többségük feladta a próbálkozást. A szerb Beta hírügynökség tudósítója szerint a migránsok – akik nagyrészt Pakisztánból és Afganisztánból érkeztek – nem fogadnak el élelmet, csak vizet, ma délelőtt az egyikük el is ájult a határnál. A helyszínen azonban nem volt egyetlen orvos sem, így nekik kellett mentőt hívniuk.

Időközben a szerb szociálpoltikai államtitkár, Nenad Ivanisevic is megszólalt, aki szerint a határon éhségsztrájkoló migránsok számára valószínűleg zárva maradnak az Európai Unió kapui. „Ezeknek az embereknek nincs semmiféle esélyük, hogy menedéket kapjanak Magyarországon. Ezt világosan elmondták nekik. Ezért egy bizonyos idő után vagy be kell adniuk a menedékkérelmet Szerbiában, vagy pedig dönteniük kell, hogy visszatérnek abba az országba, ahonnan jöttek” – fogalmazott a politikus, aki szerint Szerbiában bárki beadhatja a menedékkérelmét.

Ivanisevic emellett arról is beszélt, hogy Szerbia a jövő héten jelezni fogja az unió képviselői felé, hogy a migránsok balkáni útvonala nincs lezárva, Szerbiába naponta 400-an érkeznek, jelenleg pedig kétezren tartózkodnak az országban.

Akcióban az embercsempészek

A szerb Vecernje novosti emellett arról számolt be, hogy a szerb–macedón, illetve a szerb–bolgár határt hétfőn ugyan feleannyi migráns lépte át, mint a múlt hét hétfőn, azonban ezek az adatok félrevezetők, mert az embercsempészek keresik a rést a jelenlegi védelmi rendszeren. „Az elmúlt 24 órában kevesebb embert láttunk, mint a múlt héten, azonban ez azt is jelentheti, hogy az embercsempészek óvatosabbak lettek” – fogalmazott Rados Djurovic, a szerbiai menedékkérők védelmével foglalkozó központ igazgatója.

Nem mindenhol óvatosak azonban az embercsempészek. A 168 óra helyszíni tudósítója azt jelentette Horgosról, hogy a tegnapi tüntetés után, mikor már csak 70 migráns tiltakozott a helyszínen, civil autók jelentek meg a szerb oldalon, amelyek elvittek több embert is. A tudósító szerint ők valószínűleg embercsempészek voltak.

Az egyre aktívabb embercsempészeti tevékenységről szóló információkat Varga Tibor, a Kelet-Európa Misszió szabadkai vezetője is megerősítette. A szakember szerint időnként a magyar határ közelében is feltűnnek autóval, azonban nagyrészt éjszaka dolgoznak, így kevésbé látványosak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »