Folytatják az éhségsztrájkot a marosnémeti hőerőmű alkalmazottai

Folytatják az éhségsztrájkot a marosnémeti hőerőmű alkalmazottai

Folytatta kedden a hét elején megkezdett éhségsztrájkot a Zsil-völgyi marosnémeti hőerőmű mintegy kilencven alkalmazottja, akik azt kifogásolják, hogy a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) egyoldalúan felmondta a kollektív munkaszerződést, és legalább 40 százalékkal csökkentik bérüket és egyéb juttatásaikat. 

mintiagreva7-660x330_b

A hőerőmű érdekvédelmi szervezetét vezető Mircea Crişovan az Agerpresnek azt mondta, a munkások hétfő délután óta tiltakoznak, és mindaddig nem fognak dolgozni, amíg az energetikai társaság vezetősége nem javasol számukra kedvezőbb feltételeket a munkaszerződéssel kapcsolatban. Az érdekvédelmi szervezet vezetője reméli, hogy a CEH válságos helyzete az energiaügyi minisztérium és az Európai Bizottság képviselőinek bukaresti tárgyalásán is napirendre kerül.

Egy hónappal ezelőtt a Petrilla melletti Lónyay-bányában dolgozó vájároknak fogyott el a türelmük: napokig tartó tiltakozásukkal arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy elegük van az évek óta tartó bizonytalanságból, és azt követelték a kormánytól, hogy szervezze át a január óta fizetésképtelenné vált Hunyad Megyei Energetikai Komplexumot. Tiltakozásukhoz a vulkányi kollégáik is csatlakoztak.

A több mint 6300 alkalmazottat foglalkoztató energetikai komplexum több mint egymilliárd lejes tartozást halmozott fel, csak az elmúlt évben 404 millió lejes veszteséget könyvelhetett el. A vajdahunyadi vállalat az elmúlt évet kormánytámogatásból tudta átvészelni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »