Folytatják a tiltakozást Hippokratész „követői”

Folytatják a tiltakozást Hippokratész „követői”

Nem függeszti fel a tiltakozássorozatot a Hippokratész szakszervezeti szövetség, amelynek tagjai szerint a kormány ígéretei nem jelentenek valós megoldásokat követeléseikre. 

sztrhippo_b

Az érdekvédelmi szervezet a Mediafax hírügynökségnek küldött közleményében rámutatott: az akciósorozatot a korábbi menetrend szerint folytatják, így pénteken, október 21-én az egészségügyi minisztérium bukaresti székháza előtt tüntetnek, két órán keresztül, 13 és 15 óra között pedig beszüntetik a munkát. A szövetség vezetői rámutattak: ugyan többször is tárgyaltak az egészségügyi és a munkaügyi tárca képviselőivel, csak ígéreteket kaptak, valós megoldást nem, ezzel pedig nem érik be. Közben folyamatosan aláírásokat gyűjtenek az általános sztrájk kirobbantásához.

A Hippokratész szakszervezet a tiltakozássorozatot október 10-én indította el japánsztrájkkal, amely október 14-éig tartott. A héten már komolyabb megmozdulásokat tartanak, ugyanis utcára vonulnak, a tervek szerint pedig október 31-én robbantják ki az általános sztrájkot. Az egészségügyi szakszervezeti szövetség tagjai azt kifogásolják, hogy a rendszerben nemrég végrehajtott béremelés nem vonatkozik bizonyos alkalmazotti kategóriákra – például a kórházak kisegítő személyzetére, a közegészségügyi igazgatóságok munkatársaira, valamint az iskolai és óvodai orvosokra –, ugyanakkor az étkezési, valamint üdülési utalványok sem járnak mindegyik munkatársnak.

Eközben az egészségügyben dolgozók nagy részét tömörítő Sanitas is tiltakozássorozatot folytat: a szakszervezet tagjai szerdán délelőtt ugyancsak két órára – 8-tól 10-ig – figyelmeztető akcióként beszüntetik a munkát. Az érintettek szeptember 20-a óta szerveznek rendszeresen megmozdulásokat, keddenként például valamely minisztérium, illetve a kormány és a parlament székháza elé vonultak, és szintén október utolsó napján tervezik kirobbantani az általános sztrájkot. A Sanitas követelései megegyeznek a Hippokratész tagjainak kéréseivel, ugyanakkor tágabb vonatkozásban kifogásolják a hiányos munkafeltételeket, az állami intézményekben tapasztalható körülményeket. A szakszervezet akcióját a krónikus betegeket tömörítő szövetség (COPAC) is támogatja.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »