Folytathatja gazdasági mélyrepülését Katalónia

Folytathatja gazdasági mélyrepülését Katalónia

Rányomta bélyegét a spanyol részvénypiacra, hogy a december 21-i katalán választások után is bizonytalan maradt a jövő. A spanyol tőzsde vezető részvényeit tartalmazó IBEX 35 index 1,2 százalékos eséssel zárt pénteken – a Banco Sabadell és a CaixaBank árfolyama is több mint 3 százalékot zuhant, de a Santander, a Bankia és a BBVA is visszaesést könyvelhetett el – írja a Reuters hírügynökség.

Az őszi függetlenségi referendum, illetve az azt követő események megviselték Katalónia gazdaságát, amely eddig élen járt a spanyol GDP megtermelésében.
A Moody’s a megosztottságot tükröző újabb választás után a régió további hanyatlására számít, s ez az egész ország gazdaságát is visszavetheti, hacsak egy másik régió nem tudja nagyobb növekedéssel kompenzálni a kiesést.

– erősítette meg a hitelminősítő prognózisát José Carlos Díez közgazdász.

Hírdetés

Az október 1-jei népszavazás óta több mint háromezer cég költöztette el a székhelyét a régióból, és a térségben maradó vállalatok 46 százaléka is befagyasztotta a 2018-as költségvetési terveit, azt remélve, hogy a választások után világos képet kapnak a jövőről.

Bár a regionális választásoktól a katalán helyzet normalizálódását várta a helyi vállalatok mellett Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök és kormánya is, a szavazás végeredménye nem oldotta meg a problémákat. A megszerezhető 135 parlamenti helyből 37-et a függetlenedést ellenző Állampolgárok (Ciudadanos) nevű párt szerzett meg. Nem sokkal maradt el tőle a leváltott katalán elnök, Carles Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya), valamint a másik függetlenségpárti erő, a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC). Ők 34, illetve 32 képviselői helyet szereztek.

Az élen végző pártok egyike sincs könnyű helyzetben: az Állampolgárok pártja nehezen találhat koalíciós partnert, a függetlenségpártiakat pedig – noha elegendő szavazattal rendelkeznének többségi kormány alakításához – az hátráltatja, hogy az ERC élén álló Oriol Junqueras előzetes letartóztatásban van, és Puigdemontra is hasonló sors várna, ha nem ragadt volna Brüsszelben.

Rajoy ráadásul hangsúlyozta, hogy a regionális választások győztesével, azaz az Állampolgárok pártjával szeretne elsősorban tárgyalni a katalóniai kormányalakításról. A spanyol miniszterelnök figyelmen kívül hagyta Puigdemont kérését, aki párbeszédet kezdeményezett, illetve haza szeretne utazni. A katalóniai kormányalakítási tárgyalások az ünnepek után, január 6-án kezdődhetnek el, a parlamentnek február 8-ig kell szavaznia az új kormány beiktatásáról.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »