Folyik a Putyin-Trump találkozó előkészítése

Az orosz külügyminisztérium érdemi munkát végez Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozójának előkészítése érdekében, de annak helyszínét egyelőre nem határozták meg – jelentette ki Szergej Rjabkov miniszterhelyettes pénteken a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva.

Rjabkovot a TASZSZ a The Wall Street Journal amerikai napilap azon értesülésére reagáltatta, miszerint az orosz-amerikai csúcstalálkozó osztrák közvetítéssel, Bécsben akár már Trump júliusi európai látogatása során létrejöhet. A WSJ egy meg nem nevezett európai diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyalás tető alá hozására Putyin hétfői ausztriai látogatásán kérte fel Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

Az orosz külügyminiszter-helyettes úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó találkozó nagyon hasznos lenne a kétoldalú kapcsolatok normalizálásnak és javításának elkezdése szempontjából.

“Megérzésünk szerint az amerikai fél és tudatában van a kapcsolatainkban felgyülemlett problémák létének, és tisztában van azzal, hogy ezeket a problémákat meg kell oldani” – mondta Rjabkov.

Hírdetés

A diplomata nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Szergej Lavrov orosz és Michael Pompeo amerikai külügyminiszter találkozzon egymással a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) augusztus 2. és 4. között megtartandó, külügyminiszteri szintű tanácskozásán. Rjabkov kifejezte Moszkva készségét a kapcsolatfelvételre.

Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai államfő március 20-én, két nappal az orosz elnök újraválasztása után telefonon beszélt egymással. Az eszmecsere nyomán a két külügyminisztérium utasítást kapott a személyes találkozó előkészítésére.

Később kiderült, hogy Trump nemcsak a személyes kapcsolatfelvételre hajlandó, de meg is hívta Washingtonba Putyint. Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója ugyanakkor nemrégiben úgy nyilatkozott, nem folytak egyeztetések arról, hogy a két vezető a G20-csoport novemberi csúcstalálkozójáig tárgyalóasztalhoz üljön egymással.

Jon Huntsman moszkvai amerikai nagykövet vasárnap a Fox News amerikai hírtelevízióban kijelentette, hogy Trump továbbra is pozitívan viszonyul egy amerikai-orosz csúcshoz. Korábban a The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a Fehér Ház egy lehetséges amerikai-orosz találkozóval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. A lap szerint Huntsman azért tért vissza Washingtonba, hogy a saját terve alapján segítsen egy csúcstalálkozó előkészítésében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »