Fóliás zöldségtermesztés – Idénykezdet megpróbáltatásokkal

Fóliás zöldségtermesztés – Idénykezdet megpróbáltatásokkal

Kárpátalja fóliás zöldségtermesztőire már igazán ráférne egy sikeres évad. Tavaly ilyenkor a hatóságok bezáratták a zöldségpiacokat, és ennek következtében a termelők sokszor még az önköltségi ár alatt sem tudták értékesíteni a sok munkával, kockázattal, és nem utolsósorban a jelentős anyagi ráfordítással előállított primőröket.

Valóban szurkolni kell minden itteni gazdának, hisz nekünk, fogyasztóknak sem mindegy, hogy végül is ráfanyalodunk a tőlünk délebbre fekvő országokból hozzánk érkezett, megfelelő módon kondicionált importárura, vagy ehetjük a közelben megtermelt friss zöldségféléket, amelyeket lehetőség szerint olyan őstermelőktől vagy kiskereskedőktől szoktunk vásárolni, akikben maximálisan megbízunk.

– Ez csak a felszín. A primőrök termesztése mindig is jelentős kockázattal jár. Legyen bármennyire is felkészült a termelő, mindig előfordulnak előre nem látható események – hangsúlyozza Nagy Csaba, a Pro Agricultura Carpatika falugazdásza. – Ki gondolta volna, hogy februárban az akkor lehullott jelentős mennyiségű csapadék nem hó, hanem eső formájában érkezik, és ez komoly belvízkárokat okoz nem csupán a mezőkön, hanem azokon a portákon is, ahová fóliaházakat telepítettek. Bizony a hajtatóközegbe betört víz miatt a már elvetett retek több helyen kirohadt, kezdődhetett a munka elölről. Gondoljunk bele, hogy az illető családi gazdaságnak milyen plusz költséggel járt mindez. No és azt is figyelembe kell venni, hogy lelkileg nem is oly könnyű feldolgozni egy ilyen veszteséget. Ismeretségi körömben szerencsére valamennyien erőt tudtak meríteni az újrakezdéshez.

– Maradva azoknál, akik az első fordulóban a hónapos retek termesztése mellett döntöttek: végül is kettős, néhol hármas fóliatakarással sikerült megmenteni a termést még azokon a helyeken is, ahol hajnalonként a fóliaházon kívül mínusz 4-5 fokot mértek. Tudni kell, hogy a sűrű levélállomány megvédi a gumókat a megfagyástól akkor is, ha a leghidegebb hajnali órákban a hajtatótérben valamivel fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Hírdetés

– Ez azért fordulhatott elő, mivel a Kárpátalján megtermelt hónapos retek mintegy 80 százalékát a hágón túli fogyasztók vásárolják meg. Az elmúlt év tavaszán a legnagyobb gondot az okozta, hogy a hatóságok bezáratták a zöldségpiacokat. Idén szerencsére mindez nem történt meg, és jól működik a felvásárlói láncolat. A piros retekhez a tavalyelőtti, tehát a békebeli áron jut a vásárló. Biztatok mindenkit arra, hogy bátran fogyasszák ezt a primőrt: nem tápanyagigényes növényről van szó, nincs tele műtrágyával, és a növényvédelme sem bonyolult. Lesz még belőle elég sokáig, mivel a termelők közül szabad földön is jelentős területeket vetettek be, és úgy tapasztaltam, hogy a fátyolfóliás takarással sikerült megmenteni a fagytól ezt az állományt is.

– Egy normális tavaszon az uborka növényvédelme sem okoz komolyabb fejtörést, inkább a szélsőséges időjárás jelent gondot a termelőnek. Mert ha hajnalban kint mínusz 5 fokot mutat a hőmérő, bizony egy olyan fóliaházban, ahol az első szedés óta már eltelt két hét – tehát intenzíven fejlődik az állomány –, ott bizony ilyenkor csúcsra járatjuk a kazánt, hogy tartani tudjuk a plusz 18-20 fokos hőmérsékletet. Nappal pedig a folyamatos szellőztetéssel arról gondoskodunk, hogy a szikrázó napsütésben a benti hőmérséklet a kora délutáni órákban lehetőleg ne emelkedjen 27-28 fok fölé. Mindez különösebb erőfeszítés nélkül megoldható, ha szélcsendes az idő, ám ha 80-100 kilométeres széllökések követik egymást, akkor bizony résen kell lennünk, hogy a szellőzőket szét ne tépje a vihar.

– Idén az uborka bevezető ára 55–60 hrivnya/kilogramm körül mozgott, jelenleg a viszonteladók 35–40 hrivnyát fizetnek érte. Az elmúlt év ebből a szempontból nem mérvadó, ám azt elmondhatom, hogy tavalyelőtt ilyenkor hasonlóan alakultak az árak. Ami nagyon fontos, hogy a velünk kapcsolatban álló termelők többségének sikerült a csúcsra járatást a pravoszláv húsvét előtti napokra időzíteni. Ez nagyon lényeges, mivel a fóliás gazdák ilyenkor akár az éves bevételük 20-25 százalékához is hozzá juthatnak.

– Több éves tapasztalat, hogy amint megjelenik a hazai primőr, akkor a vásárlók azt részesítik előnyben a külhoni portékával szemben. A tudatos vásárlói magatartás egyre inkább megfigyelhető nálunk is, holott jól tudjuk, hogy a koronavírus-járvány sokak számára komoly megélhetési gondokat jelent.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »