Földrengés: a városok mielőbbi újjáépítését sürgeti Renzi

Minél gyorsabban meg kell kezdeni az újjáépítést, de ennél is fontosabb, hogy a földrengésben megsemmisült épületek helyén földrengésbiztos épületek létesüljenek, az erre fordított pénzek felhasználása pedig átlátható legyen – írta Matteo Renzi olasz miniszterelnök internetes honlapján hétfőn a közép-olaszországi földrengést követő tervekről.

Olasz sajtóértesülések szerint a szerda hajnali földrengés óta sátortáborokban elszállásolt több mint 2500 embert legfeljebb egy hónapon belül fűthető konténer-lakásokban vagy faházakban akarják elszállásolni.

Sergio Pirozzi, a teljesen romba dőlt Amatrice város polgármestere hangsúlyozta, hogy a lakosok nem kérnek a konténerekből és faházakat szeretnének, lehetőleg korábbi otthonaik közelében. A Corriere della Sera napilap számításai szerint a faházak három-négy hónapon belül készülhetnek el, költségük négyzetméterenként 1400 euró (több mint 420 ezer forint) lehet. A lakosokat úgy próbálják elhelyezni, hogy az egykori szomszédok, lakóközösségek egymáshoz közel kerüljenek.

Matteo Renzi a lehető leggyorsabb újjáépítést ígérte, „pontosan ott, ahol a városok és települések korábban álltak”. Az olasz miniszterelnök Renzo Piano Priztker-díjas olasz építésszel egyeztetett az újjáépítés lehetséges terveiről. Internetes bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a földrengésben romba dőlt épületeknek nem csak gyorsan, de jól is, vagyis földrengésbiztosan kell újjászületni az átláthatóság jegyében. „Az újjáépítésre fordított minden eurócent felhasználását ellenőrizzük” – írta Matteo Renzi. Hozzátette, hogy a földrengések nem kerülhetők el, de a védekezés lehetséges.

Az olasz korrupcióellenes hatóság (Anac) bejelentette, hogy az újjáépítés minden közbeszerzési pályázatát átvilágítja esetleges visszaélések elkerülése érdekében. Az újjáépítésért felelős kormánybiztos Vasco Errani politikus lesz.

Mulasztások miatt vizsgálódnak

Ezzel egy időben a földrengés térségében levő Rieti és Ascoli Piceno ügyészsége bűnvádi eljárást indított az utóbbi években épített vagy régebbi, de földrengésbiztossá tett, mégis összeomlott épületeknél felmerülő mulasztások kiderítésére. A vizsgálat elsősorban Amatrice összedőlt iskolaépületére irányul: a 2012-ben újjáépített Capranica iskolára mintegy 700 ezer eurót szántak, bár az építkezési cég vezetője nyilatkozatai szerint a munkát végül a város sokkal kevesebből végeztette el.

Amatrice kórházát a szomszédos Abruzzóban 2009-ben történt földrengés után veszélyesnek nyilvánították, mégse állították helyre, pedig elegendő pénzügyi forrás is rendelkezésre állt, de „elveszett a helyi bürokrácia útvesztőiben” – fogalmazott a La Repubblica című napilap.

Amatrice polgármestere elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy az építési engedélyeket nem az ő hivatala adta ki, hanem a megyei és tartományi illetékesek. Az epicentrum Accumoli harangtornya az utóbbi években végzett stabilizáló beavatkozások ellenére is összedőlt egy családot temetve maga alá. A térségben található Norcia városában az 1997-es földrengés után minden épületet földrengésbiztossá tettek és most alig keletkezett kár.

Folyamatosak az utórengések

A földrengés legutóbbi halálos áldozatát, egy nőt a Róma szálloda romjai alól emelték ki vasárnap éjszaka Amatricében. Az utórengések folyamatosak, az utolsó nagyobb, 3,6-es erősségű hétfő reggel rázta meg Accumoli térségét.

A 290 halálos áldozat közül harmincöttől szombaton a megyeszékhely Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút. Kedden nem Amatricében, hanem Rieti repülőterén lesz a további áldozatok búcsúztatása.

Olaszországban már mintegy tízmillió eurót gyűjtöttek össze magánszemélyek felajánlásával a földrengés sújtotta települések megsegítésére. Torinó egyik terén vasárnap az Amatrice városáról ismert amatriciana-tésztát főztek: minden tál spaghetti egy euróval támogatta az újjáépítést. A torinóiak tömött sorokban álltak az amatriciánáért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »