Földközeli kisbolygót fedezett fel egy érsekújvári és egy magyarországi csillagász

Földközeli kisbolygót fedezett fel egy érsekújvári és egy magyarországi csillagász

Kürti István érsekújvári amatőr csillagász és Sárneczky Krisztián budapesti csillagász októberben közösen fedezett fel egy földközeli aszteroidát. A TASR-t Kürti tájékoztatta, a felfedezést pedig az amerikai Minor Planet Center honlapja is megerősítette. A csillagászok számításai szerint az égitest biztonságos távolságban halad el a Föld mellett.

Kürti október 13-án, szombaton lett figyelmes a 2018 TY5-ös jelzéssel ellátott égitestre. Mivel úgy tűnt, hogy egy földközeli aszteroidáról van szó, kapcsolatba lépett a csillagászok társaságával, amely segített neki a további megfigyelések végzésében. „A földközeli aszteroidák olyan égitestek, amelyek az útjuk során kevesebb, mint 194 millió kilométerre megközelítik a Napot. Ez egyúttal azt jelenti, hogy a bolygónk pályájához is közel kerülnek. Egyesek veszélyesen közelre” – magyarázta az amatőr csillagász. A megfigyelésekre azért volt szükség, hogy a kisbolygó pályáját pontosan ki tudjuk számítani.

Hírdetés

Vasárnap (október 14.) reggelre a felfedezést sikerült megerősíteni, és további öt csillagvizsgáló közölte ehhez a saját megfigyeléseit. A 2018 TY5 október 22-én volt a Földhöz a legközelebb, amikor 66 000 km/órás sebességgel suhant el mellette, 8 millió kilométeres távolságban, amely körülbelül a Föld és a Hold közötti távolság 21-szerese. A kisbolygó becsült átlagos átmérője 100-225 méter. Szabad szemmel nem látható, csak teleszkóp segítségével.

Kürti és Sárneczky 2010 ősze óta működik együtt, és már több száz aszteroidát sikerült felfedezniük. A magyarországi csillagász a Piszkéstetői Csillagvizsgálóból fényképezi az ég egyes részeit, a szlovákiai csillagász pedig otthon kiértékeli a felvételeket. „Az égboltot nagy automatikus berendezések pásztázzák naponta, és ezek találják meg a legtöbb aszteroidát. De mint ez az eset is bizonyítja, a felfedezés nem csak a »nagy halak« sajátja” – mondta Kürti.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »