Földhöz hasonló bolygót találtak a legközelebbi csillagnál

Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

Az asztrofizikusok szerint a bolygó olyan kedvező távolságra kering a napjától, hogy felszínén folyékony halmazállapotú víz is előfordulhat, ami fontos feltétele az élet keletkezésének – adta hírül a Der Spiegel német hetilap.

A Der Spiegel szerint soha ilyen közelségben nem bukkantak még a kutatók egy lehetséges “második Földre”. A déli égbolton látható Proxima Centauri 4,24 fényévnyi távolságával a Nap legközelebbi csillagszomszédja. Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) augusztus végén tervezi bejelenteni a tudományos szenzációt.

Az egyelőre névtelen bolygót a chilei Atacama-sivatagban működő tükrös teleszkóp segítségével fedezték fel. A lapnak név nélkül nyilatkozott a kutatás egyik résztvevője.

“Nem könnyű egy ilyen kicsi égitestet megtalálni, a méréstechnika teljesítőképességének határán mozogtunk” – idézte a Der Spiegel.

Az ESO egyik szóvivője, Richard Hook az AFP kérdésére elmondta, hogy tudomást szerzett a hetilap szombati számának cikkéről, ám nem fűzött hozzá semmilyen kommentárt. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) nagyjából egy éve jelentette be, hogy egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naprendszerünkön kívül, amely azonban igen messze, 1400 fényévre van a Földtől. Az exobolygó a Kepler 542b nevet kapta.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kiválasztották a Földhöz legjobban hasonlító bolygókatEz a videó jól illusztrálja, mennyire kicsik is vagyunk a világegyetemhez képestA becsültnél kisebb lehet a lakható bolygók számaRovatok: TudományTelepülés: VilágCímkék: tudomány, világűr, Föld, csillag, Földhöz hasonló bolygó, űrkutatás, vörös törpe, Kentaur csillagképForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »