Fókuszban az új magyar alkotások a Filmtettfeszten

Fókuszban az új magyar alkotások a Filmtettfeszten

Színvonalas új magyar filmeket sorakoztat fel az idei Filmtettfeszt: az október 5–9. között 16. alkalommal megrendezendő seregszemle 12 nagyjátékfilmmel, hét dokumentumfilmmel és közel 50 rövidfilmmel várja tizenkét erdélyi város közönségét – közölték a szervezők a hétvégén.

fekete-ibolya-anyam2_bKépkocka Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjéből

A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár lesz, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén, Zilahon és Aradon.

Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület menedzsere elmondta, több filmet először láthat az erdélyi közönség, így Edelényi János JutalomJáték című alkotását is, amelyet Kolozsváron vetítenek elsőként. Hozzáfűzte: noha a film angol nyelvű, mégis helye van a magyar filmek között, hiszen nemcsak a rendező, hanem a főszereplők és a stáb egy része is magyar. Dézsi András György és Móray Gábor Éjszakám a nappalod és Kern András Gondolj rám című filmjét szintén premierként mutatják be a Filmtettfeszten, de látható lesz Hajdu Szabolcs új filmje, az Ernelláék Farkaséknál című alkotás is.

Zágoni Bálint kitért arra is, hogy tavalyhoz képest némiképp változtak a helyszínek: Nagybánya helyét Szatmárnémeti vette át. Újdonság viszont, hogy a váro­sokhoz két falu is csatlakozott, a Cinemobilul projekt keretében Kalotaszentkirályon és Tordaszentlászlón szerveznek vetítéseket. A projekt egyszemélyes vállalkozás, Tudor Baciu, a Cinemobilul nonprofit szervezet alapítója ugyanis olyan falvakban szervez szabadtéri vetítéseket, ahol nem valószínű, hogy valaha mozi nyílik, a fesztivál szervezői pedig vele állapodtak meg. Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét október 7-én, pénteken, illetve 8-án, szombaton tekintheti meg a közönség.

Buzogány Klára, a Filmtett portál főszerkesztője elmondta, a dokumentumfilm-kínálat is erős lesz, hiszen olyan alkotásokat tekinthetnek meg a nézők, amelyek számos nemzetközi díjat is besöpörtek. Többek közt levetítik a Reményvasút című filmet, amely a Budapest melletti úttörővasút önkénteseit mutatja be. De elkíséri az általa rendezett, a magyar válogatottról szóló filmjét Kolozsvárra Muhi András Pires. A Magyar csapat – „.. még 50 perc …” című dokumentumfilm a magyar labdarúgó-válogatott útját kíséri végig, egészen a norvégok elleni Európa bajnoki pótselejtezőn elért tavaly novemberi sikerig.

Jakab-Benke Nándor, a Filmtett szerkesztője arról számolt be, hogy immár második alkalommal tartják meg az erdélyi filmek versenyét, a Filmgaloppot, és negyedik alkalommal adják át a Sárga Csikó díjat, amellyel ezúttal Patrovits Tamás animációs rendező erdélyi filmkészítést segítő munkásságát ismerik el. A fesztivál részletes programja elérhető a Filmtettfeszt.ro oldalon, illetve a FestivApp mobilalkalmazással is.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »