Fókuszban a koreográfusok: Mucsi János és Tóth Judit

Fókuszban a koreográfusok: Mucsi János és Tóth Judit

A Hagyományok Háza Fókuszban a koreográfusok című népszerű sorozata keretében Mucsi János és Tóth Judit, a színpadi néptáncművészet két kiváló alkotója kerül a középpontba január 28-án 19 órától. A kétrészes műsorban a két művész legkiemelkedőbb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Hagyományok Háza színháztermében.

A Hagyományok Háza 2014-ben indított népszerű előadássorozata a színpadi néptáncművészet kiemelkedő alakjait mutatja be. Az est első részében egy ma már klasszikus, a színpadi tánctörténetben korszakalkotó művész koreográfiái jelennek meg, a második részében egy kortárs, sokszor még a pályája elején álló alkotó művei láthatók. Január 28-án az elmúlt fél évszázad két újító szemléletű koreográfusának műveibe nyerhetnek bepillantást a nézők: az est első részében Mucsi János, a második részben Tóth Judit koreográfiai munkássága kerül a fókuszba.

Mucsi János a ’80-as ’90-es évek meghatározó koreográfusa, nagy ívű műveit előbb amatőr, majd hivatásos együttesekre álmodta meg. A Duna Művészegyüttes egykori művészeti igazgatója, a magyarországi táncházmozgalom kiemelkedő alakja sajátos, hazai és nemzetközileg is kitekintő folklór- és táncszínházi arculatot alakított ki. Mucsi János negyvenéves alkotói-pedagógusi munkásságát számos nívódíjjal jutalmazták, 2018-ban érdemes művész lett alkotói tevékenységének elismeréseként. A hazai néptáncmozgalom legrangosabb országos fesztiváljain számos díjat, nagydíjat nyert koreográfiáival.

Tóth Judit fiatal, ambiciózus, érzékeny koreográfus, már a kétezres évek és a modern technika vívmányait is pazarul alkalmazó művész és nem kevésbe hangsúlyosan pedagógus, számos gyerekkoreográfia és hagyományőrző együttesnek készülő mű alkotója is. Az Urban Verbunk egyik művészeti vezetőjeként XXI. századi formában igyekszik közelebb hozni hagyományainkat a nézőhöz. Több mint két évtizede aktív néptáncpedagógus, vezet gyermek- és ifjúsági csoportokat, tanít művészeti iskolákban és továbbképzéseken. Számos országos koreográfusversenyen figyeltek fel és díjazták gyermekeknek és felnőtteknek készült koreográfiáit.

Mucsi János és Tóth Judit mindketten az amatőr néptáncból indultak és érkeztek meg később a hivatásos néptánc világába, majd lettek évtizedeken keresztül meghatározó közösségépítő és szervező személyiségei a színpadi néptáncművészetnek. Mindkét alkotó sajátossága, hogy az eredeti néptáncanyagot az adott korszak legmodernebb színházi körülményei közé emeli. Táncszínházi alkotók, előszeretettel nyúlnak klasszikus irodalmi művekhez, kedvelt témáik a paraszti élet jellegzetes alakjai és a népszokások. Az est érdekessége, hogy mindkét alkotó több művének tárgyául is a szebbik nemet választja, így egy férfi és egy női alkotó szemszögéből is láthatjuk a női közösségek, jellegzetes női alakok és szerepek ábrázolását.

Műsor:

Kiss Ferenc – Novák Ferenc, előadja Mucsi János és Szögi Csaba

Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Duna Művészegyüttes

Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Magyar Állami Népi Együttes

rendező: Mucsi János, koreográfus: Juhász Zsolt, előadja a Duna Művészegyüttes

Hírdetés

Kiss Ferenc – Mucsi János, előadja a Duna Művészegyüttes, közreműködik: Papadimitriu Athina

2. rész

Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes

Maczkó Mária – Unger Balázs – Tóth Judit, előadja a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes

Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior

Juhász Gábor – Mester László – Herczku Ágnes – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior

Unger Balázs – Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior

Palya Bea – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Junior

Szitha Miklós – Paár Julcsi – Moussa Ahmed – Tóth Judit, előadja az Urban Verbunk Társulat

Az előadás után lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre. A beszélgetés moderátora: Bólya Anna Mária. Az est szerkesztője: Szögi Csaba.

Kapcsolat: Adonyi Adrienn – 06 30 487 5131 – [email protected]

(Hagyományok Háza/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »