Fokozzák a titkolózást a kormánypártok

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága külön mellékletben rögzítené, hogy milyen esetekben rejthetik el gazdálkodásukat a nyilvánosság elől a köztulajdonú cégek tizenöt, illetve harminc évre.

Harminc évig titkolhatja a Paksi Atomerőmű, hogy mennyiért veszi a fűtőanyagot az oroszoktól. A nukleáris létesítményt a törvénymódosító javaslat külön nevesíti. De vannak benne olyan gumiszabályok is, amelyekre hivatkozva az összes állami vagy önkormányzati cég elrejtheti gazdálkodását a nyilvánosság elől. Ilyen általános indok például a stratégiai célok megvalósítása.

Kapkodnak a kormánypártok – mondja az LMP képviselője. „A kormányzat pontosan látja, hogy a közvélemény-kutatások és annyi más egyre inkább jelzi azt, hogy fogy körülöttük a levegő, fogy a türelem és egy eszeveszett, nem finomítgatom, eszeveszett további lopásba kezdtek bele, mert ami itt történik, és ez a titkosítás, ez bizony nem szól másról” – jelentette ki Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

A szocialisták szerint ugyanarról van szó, mint amikor a jegybanki alapítványok pénzügyeit igyekeztek titkosítani a kormánypártok. „Nem csodálkozom rajta, hiszen az elmúlt időszakban azért inkább az derült ki, hogy rokonok, barátok, Fidesz-közeli cégek járnak jól állami cégekkel kötött szerződések miatt. A rendes bíróságoknak még így is marad lehetősége, hogy mérlegeljenek, hogy mi az, ami aránytalan sérelmet okozhat egy állami cégnek az üzleti titok tekintetében. De én nagyon bízom benne, hogy az eddigi gyakorlat folytatódik és megismerhetjük, hogy valójában mire költik el a pénzünket” – közölte Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese.

Csak az üzletvitellel kapcsolatos döntések nem kerülnek nyilvánosságra – ezt már a nemzetgazdasági miniszter mondta. „Ezeknek a cégeknek a többsége piaci szereplőkkel méretődik meg, piaci szereplőkkel versenyez. Amikor egy-egy ilyen szerződésnek a nyilvánosságra hozatala az piaci érdeket sérthet, magának a cégeknek az érdekeit sértheti. Hát ezért kell mérlegelni minden egyes ilyen ügyben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a cégnek a mérlege, az ne lenne nyilvános, a továbbiakban is nyilvános fog lenni, ugyanúgy a mérlegbeszámolók, mint eddig is” – nyilatkozta a Hír TV-nek Varga Mihály.

A köztulajdonú cégek gazdálkodásának titkosítása a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag része.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »