Fokozódó nyomás a tiltakozó tanárokon

Fokozódó nyomás a tiltakozó tanárokon

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul.

A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra „mulasztásért” pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük – a Népszava cikke szerint egyebek mellett ezt tartalmazza a Külső-Pesti Tankerületi Központ levele, amiben arról tájékoztatta az intézményvezetőket, hogy hogyan kell eljárniuk, ha az iskolákban sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A levélben az is szerepel, hogy sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”. Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1-5 napon belül be kell kérni – teszi hozzá lap.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint a fent leírtak egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Nagy Erzsébet jelezte, a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, ha ennél többet vonnak le, az jogellenes. Az érdekvédő hozzátette azt is, hogy a sztrájkban való részvétel nem „mulasztásnak” számít.

A szülők tájékoztatása a „zökkenőmentes tanításról” szerinte a szülők megtévesztését jelenti, mert sztrájk közben csak akkor lehet zökkenőmentes az órák megtartása, ha alacsony a munkabeszüntetésben részt vevők száma, ezt azonban nem lehet előre kijelenteni. A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kell igazolni.

A PDSZ a Klebelsberg Központhoz és a köznevelési államtitkársághoz fordul az ügyben, a kifogásolt tankerületi utasítások visszavonását követelve. Az érdekvédő hangsúlyozta, ha valakit mégis jogsérelem ér, forduljon bírósághoz, amelyhez a szakszervezet jogi segítséget nyújt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »