Fokozódó gondok az energetikai iparban – Spontán bányásztiltakozás Petrozsényban

Fokozódó gondok az energetikai iparban – Spontán bányásztiltakozás Petrozsényban

Közel 100 lupényi bányász tüntetett péntek délután a Hunyad megyei energetikai konszern (CEH) petrozsényi székhelye előtt. Elégedetlenségüket a kollektív munkaszerződés egyoldalú felmondása váltotta ki.

December óta a bányákat, illetve a marosnémeti és parosényi hőerőműveket üzemeltető CEH fizetésképtelen, s ennek nyomán a bíróság egy craiovai céget nevezett ki ideiglenesen az energetikai óriás irányítására. A kollektív munkaszerződés felmondása a CEH súlyos anyagi helyzetére vezethető vissza, a kiadások lefaragásával igyekeznek csökkenteni a veszteségeket.

A bányászok viszont nem fogadják el az egyoldalú lépést, mivel az olyan 20%-os jövedelemkiesést jelent számukra. Petru Nica, a Muntele szakszervezet vezetője szerint nem lehet kizárni a tiltakozás fokozását, mivel a kollektív munkaszerződés érzékenyen érinti a CEH 6400 alkalmazottját. Konkrétan a kollektív munkaszerződés felmondása nyomán a bányászok nem kapnak húsvéti, bányásznapi és karácsonyi prémiumot, nem részesülnek többé fűtéstámogatásban, meleg ételt sem kapnak a műszak kezdetén, s a munkahelyre való ingyenes szállítás is elúszik.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »