Fokozódik a helyzet: A Gazprom tovább csökkenti az Északi Áramlat 1-en érkező gáz mennyiségét

Fokozódik a helyzet: A Gazprom tovább csökkenti az Északi Áramlat 1-en érkező gáz mennyiségét

Az orosz Gazprom hétfőn bejelentette, hogy meghibásodás miatt leállítja az Északi Áramlat 1 egyik turbináját, így a a gázkorridor forgalma a teljes kapacitás 20 százalékára esik vissza. Jelenleg a vezeték 40 százalékon üzemel, ami már így is komoly hiányhoz vezetett Európában. Az biztos, hogy sokan fognak kételkedni az orosz kifogások hitelességében.

A Gazprom bejelentése szerint a portovajai kompresszorállomás egy (nem a Kanadából odaszállíttatott, hanem egy) másik turbinájának működését kénytelen elrendelni, “tekintettel a turbina műszaki állapotára”.

A közlemény szerint szerdán hajnali 4 órától leáll a turbina, így az Északi Áramlat 1-en a gázszállítás a teljes kapacitás 20 százalékra esik vissza. Ez Szlovákiára is hatással lehet, a mostani 40 százalékos kapacitás miatt az országba a leszerződött napi mennyiség 50 százaléka érkezik csak.

Hírdetés

A hírre hétfő délután a gáz terawattóránkénti egységára a holland tőzsdén 10 százaléknál is nagyobbat menetelve 176 euróra drágult.

Ezzel tovább nőnek a gázellátás megszakítására vonatkozó aggodalmak, és nem ok nélkül. Az oroszok bármikor előhúzhatnak a mostanihoz hasonló kifogásokat a szállítások leállítását alátámasztandó. Bár a Kreml mást állít, a jelenlegi helyzetben Moszkvának jól jön, ha Európának nem sikerült elég gáztartalékot felhalmoznia a téli hónapokra.

Moszkva ráadásul folyamatosan kettős beszédet alkalmaz. A tíz napos karbantartási munkálatok során már figyelmeztettek, hogy az Északi Áramlat 1 esetleges újraindítása után sem biztos, hogy a szállítás folyamatossága megoldható. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pedig hétfőn arról beszélt, hogy Oroszországnak nem érdeke az európai gázszállítások teljes leállítása.

Körkép.sk, Reuters.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »