Fokozatosan térnek át az erdélyi magyar egyházak a szabadtéri misékre, istentiszteletekre

Fokozatosan térnek át az erdélyi magyar egyházak a szabadtéri misékre, istentiszteletekre

Jóváhagyta az erdélyi magyar történelmi egyházak többsége a szabadtéri istentiszteletek, misék megtartását, amelyre a veszélyhelyzet pénteki kihirdetése nyomán immár lehetőséget biztosítanak a hatóságok. Számos erdélyi gyülekezetben már a hétvégén felhagytak az online istentisztelettel, és a templomkertben tartották meg a szertartást a védőmaszkban, egymástól kellő távolságra tartózkodó hívek számára.
A március közepén kihirdetett szükségállapot idején a koronavírus-járványra tekintettel tilos volt a templomban hívek előtt egyházi szertartást rendezni, az elmúlt két hónap alatt az egyházközségek tagjai online közvetítés formájában követhették lelkészük prédikációit. A május 15-én hatályba lépett, eggyel enyhébb rendkívüli állapot, a veszélyhelyzet hozta lazítások egyike, hogy immár a hívek is részt vehetnek az istentiszteleteken, miséken, ám továbbra sem a templomban, hanem a szabadban. Noha zárt térben – a templomban – továbbra sem lehetséges istentiszteletet tartani a hívek jelenlétében, a szabadban lehetőség nyílik az evangélium hirdetésére, a kötelező védőtávolság és a megfelelő óvintézkedések mellett.

Hírdetés

Az erdélyi magyar történelmi egyházak többsége a hétvégén úgy rendelkezett, hogy lehetővé teszi a szabadtéri alkalmak megrendezését.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek körlevelében arra kéri paptestvéreit és híveit, hogy legyenek nyitottak a felkínált lehetőségek előtt, de ugyanakkor elővigyázatosak is. A miséken résztvevő hívek számára kötelező a védőmaszk, és előírásnak megfelelő használata, ugyanakkor be kell tartani a személyek közt előírt, másfél méteres fizikai távolságot. A templomok napközben legyenek nyitva, hogy a hívek egyénileg is imádkozhassanak.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »