Fogyatkozó készletek mellett esett az olaj ára

Fogyatkozó készletek mellett esett az olaj ára

Mérséklődött az olaj világpiaci ára csütörtökön, a Brent és a WTI jegyzése is csaknem egy százalékot esett. Az esés mögött a kereskedők profitrealizálása állhat, közel egyhétnyi szakadatlan emelkedés után ugyanis a hét elejére a jegyzés 2014 óta nem látott szintekre érkezett.

Az árfolyam azonban megmaradhat a mostani, 70 dollár körüli szinteken: a szűkülő globális készletek, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) kitermeléscsökkentési megállapodásának sikere és a közel-keleti, geopolitikai feszültségek is felfelé nyomhatják a kurzust.

Csütörtöki jelentésében az OPEC közölte:

a keresleti növekedés és a megállapodás betartása miatt szűkültek a globális készletek, 17,4 millió hordós csökkenéssel 2,8 milliárd hordóra estek.

Mohammed Barkindo OPEC-főtitkár a jelentés kapcsán megjegyezte: 2017 elején a globális készletek még 400 millió hordóval haladták meg az ötéves átlagot, ma már csak 43 milliónyival.

A főtitkár hangsúlyozta: idén a harmadik negyedévre egyensúlyba kerülhet a piac, azaz korábban, mint azt előzetesen becsülték. Barkindo szerint a kitermelők elégedettek a megállapodással, így 2018 után is folytathatják. Oroszország kulcsszereplő az egyezményben, a főtitkár pedig bízik benne, hogy partner lesz a kitermelés korlátozásának meghosszabbításában is. Az OPEC sikerét segíti továbbá, hogy a venezuelai kitermelés drámaian visszaesett, valamint Líbiában és Nigériában nem szűntek meg az átmeneti kimaradások.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »