Fogva tartásuk ellen tüntettek a migránsok Leszboszon

Fogva tartásuk ellen tüntettek migránsok a leszboszi Moria menekülttáborban Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter és Klaas Dijkhoff, az EU soros elnöki tisztét betöltő Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkárának keddi látogatása alatt, az akció erőszakba csapott át.

A migránsok a “Szabadságot!” és a “Nyissák meg a határokat!” jelszavakat skandálták, és fémtárgyakkal hadonásztak fenyegetően. Egy névtelenül nyilatkozó tisztségviselő szerint a helyzet nagyon feszült volt.

A miniszterek elhagyták a menekülttábort, és a tüntetők – többségében felnőtt kíséret nélküli fiatalok – szeméthalmokat gyújtottak meg, majd tülekedni kezdtek a helyszínre érkező rendőrökkel, akiket kövekkel is dobáltak – közölték a helyi hatóságok. A személyzet viszont elhagyhatta a menekülttábort – tették hozzá.

A Moria menekülttáborban az EU-török migrációs egyezmény értelmében őrizetben tartják a menekülteket, amíg el nem ismerték menekültstátusukat, illetve visszaküldik Törökországba azokat az illegális határátlépőket, akik március 20. után érkeztek valamelyik görög szigetre, és akiknek a görög hatóságok elutasították a menedékkérelmét, vagy ők maguk elzárkóztak a kérelem benyújtásától.

Görög hatósági adatok szerint kedden 4313 menekült és migráns tartózkodott Leszboszon, jelentős többségüket Moriában szállásolták el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »