Foglyokat cseréltek ki az orosz és az ukrán hatóságok

Foglyokat cseréltek ki az orosz és az ukrán hatóságok

Felszálltak Moszkva vnukovói, illetve Kijev boriszpili repülőteréről az orosz–ukrán fogolycsere keretében szabadon bocsátott személyeket szállító repülőgépek – közölték szombaton orosz hírügynökségek.
A kijevi repülőtér várótermében összegyűltek a foglyok hozzátartozói, és Boriszpilba érkezett Arszen Avakov belügyminiszter és Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője. A hazatérő ukrán állampolgárokat orvosi vizsgálat után fogják elengedni.

Hírdetés

A kijevi repülőtérre a foglyok fogadására a hozzátartozóik mellett Volodimir Zelenszkij elnök, Arszen Avakov belügyminiszter, Ivan Bakanov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője és Ruszlan Rjabosapka főügyész is megérkezett. Zelenszkij a repülőgép utaslépcsőjénél fogadta a szabadulókat.

A fogolycsere keretében szabadon bocsátott emberek névsorát még nem hozták nyilvánosságra. Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos megerősítette, hogy mindkét fél 35 foglyot engedett el. Korábbi hírek szerint köztük van a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett 24 ukrán tengerész, Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukraina hírportál Ukrajnában augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztője, valamint feltehetőleg Oleh Szencov, az Oroszországban 20 évi szabadságvesztésre ítélt ukrán filmrendező is.

Nyikolaj Polozov, a kercsi incidens után Oroszországban őrizetbe vett ukrán tengerészek egyik ügyvédje arról tájékoztatott, hogy az incidens mind a 24 ukrán résztvevője a moszkvai Vnukovo repülőtéren van. Dmitrij Kiszeljov, a Rosszija Szegodnya orosz állami hírügynökség vezérigazgatója azt közölte a TASZSZ-szal, hogy Kirill Visinszkij, a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál májusban hazaárulás vádjával letartóztatott, orosz-ukrán kettős állampolgárságú főszerkesztője, akit az ukrán fellebbviteli bíróság augusztus végén feltételesen szabadlábra helyezett, már a kijevi repülőtéren van, és hamarosan Moszkvába repül.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »