Fogadj el engem, Uram, ígéreted szerint – Búcsút vettek Pekó M. Adrien nővértől

Fogadj el engem, Uram, ígéreted szerint – Búcsút vettek Pekó M. Adrien nővértől

Pekó M. Adrien nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek egykori általános tanácsosa és 1997–2005 között a magyarországi rendtartomány tartományfőnöknője szeptember 23-án hunyt el. Temetése október 24-én volt, melyről Lobmayer M. Judit tartományfőnöknő írását olvashatják.

Kongregációnk születésnapján, október 24-én búcsút vettünk Adrien nővértől. Gyászunkat vigasztaló örömre fordította az Úr a szentmiséből áradó kegyelemmel, Kondé Lajos atya felemelő gondolataival, a szegedi dómban egybegyűlt imádkozó közösség megtartó erejével, a temető fái közt beszűrődő szelíd őszi napsütéssel.

A nővérközösség körülvette a ravatalt, és elénekeltük azt az imádságot, melyet a fiatal nővérek fogadalomtételén, illetve fogadalomújításkor szoktunk a hagyomány szerint énekelni. Ezzel fejeztük ki, hogy hitünk szerint a halál nem más, mint odaadott életünk beteljesedése: egy végső igen kimondása Isten hívására.

Suscipe me Domine,
Secundum eloquiom tuum,
Et vivam,
et non confundas me,
ab expectationem mea.

Fogadj el engem, Uram
ígéreted szerint,
akkor élni fogok.
És ne vess el engem
a Te színed elől!

(Zsolt 119,116)

Hírdetés

Adrien nővér tavaly ünnepelte fogadalomtételének aranyjubileumát. Az akkor kapott gyertyát Szaniszla nővér mint egykori novíciatárs tartotta kezében a Suscipe éneklése közben.

Még az a kedves epizód is belefért Adrien nővér közelségének fogható megtapasztalásába és a rá jellemző derűs életszemléletbe, hogy egy galamb az oltárhoz röppent, békésen sétálgatott a ravatal körül, majd csipegetni kezdte a virágokat.

A hamvakat a Boldogasszony Iskolanővérek közös sírjába helyezték el. Amikor hetven évvel ezelőtt még Szegeden volt a rend anyaháza, sok-sok nővért temettek itt el. Az ő emlékük is körülvett bennünket. Hálásak vagyunk a ferences atyáknak, akiket Bezzegh Kelemen atya képviselt. Nagylelkűségüknek köszönhetően az általuk fenntartott temetőben testvéri ajándékként fogadhattunk minden temetés körüli teendőt.

Hálásak vagyunk, hogy a járvány ellenére oly sokan eljöttek, családtagok, társult tagok, barátok, kollégák, egykori tanítványok és szeretetotthonunk ápolónői.

Pekó M. Adrien nővér nekrológja ITT olvasható.

Forrás és fotó: Boldogasszony Iskolanővérek

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »