Fodor: a Jobbik "veszekedő párt" lesz

Miközben elemzők már egy új, a Jobbikból kiváló radikális párt megalakulásának esélyeit latolgatják, a Nézőpont Intézet vezető elemzője valószínűbbnek tartja, hogy a választásokig a Jobbikon belüli ordító belső feszültségek a nyilvánosság előtt megjelenő vitákban köszönnek majd vissza.

Novák Előd kizárása után az elnökségből, majd a frakcióból, elméletileg elképzelhető ugyan egy új formáció, főleg, ha a Vona-féle „elpuhulási stratégia” következtében lemorzsolódnak a radikálisabb támogatók, de Fodor Csaba arra számít, a Jobbik inkább veszekedő párttá válik.

Szélkakas

Az biztos, hogy míg Toroczkai, Sneider a Jobbik vezetői közt van, nehéz néppártosodásról beszélni, még akkor is, ha a már-már szélkakasként forgó Vona Gábor – kicsit erőltetetten – középre pozícionálja retorikáját, és a NATO- és uniós tagsága mellett érvel, ami az elmúlt tíz év mondatai után nem kis meglepetés – tette hozzá.

Átgondolatlan

Az elemző szerint egyelőre nem is nagyon látni, mi áll a pontosan a szerinte végiggondolatlan néppártosodási törekvések mögött, ám úgy tűnik, ez a taktika nem váltotta be a reményeket, a Jobbik veszített a támogatásából, és azóta sem tudott visszaerősödni. Sértett emberek távoznak, miközben Vona igyekszik saját képére formálni a pártot, és megpróbál leszámolni a belső ellenzékkel, bár – fűzte hozzá -, Volner János frakcióvezető-helyettesi megbízása azt jelzi, ez nem sikerült teljesen.

Koalíciós hangulat

A felvetésre, hogy 2018-ban ki lehet a Jobbik partnere, az elemző úgy reagált: a magyar belpolitikában lassan minden ellenzéki pártnak koalíciópárti vezetése van. Az LMP új vezetősége már arra célozgat, hogy az MSZP-vel és a Jobbikkal is együtt tudna működni bizonyos kérdésekben, és valamiféle titkos együttműködés, vagy látványosabb háttéralku már eddig is kitapogatható volt az időközi választásokon, ám ezek hátteréből hiányzik a „szellemi magyarázat”, az előkészítés, és senki nem tudja, a szavazóbázisokból mindez milyen reakciókat vált majd ki.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »