FOCUS-ügynökség: Stagnáló MKP és Most-Híd, tovább gyengült a Smer

FOCUS-ügynökség: Stagnáló MKP és Most-Híd, tovább gyengült a Smer

A FOCUS ügynökség augusztusi felmérése szerint a Smer ismét zuhanni kezdett. Az MKP tartja magát a 4 százalékos küszöb alatti szinten, de a jelek szerint nem tud valódi alternatívát kínálni a forgácsolódó Most-Híd magyar szavazóinak. A vegyespárt népszerűsége továbbra is 6 százalék alatt marad.

Ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg, de már csak 20,7 százalékkal (egy százalékpontos gyengülés júniushoz képest). A második legerősebb politikai párt az SaS lenne 12,2 százalékkal. Dobogós harmadikként kerülne a parlamentbe Marián Kotleba és az ĽSNS 10,1 százalékkal.

A szintén populisták és rendszerellenesek közé sorolt Sme rodina 10 százalékot kapott az FOCUS-tól, ami a negyedik helyre volt elég. Ötödik helyre szorult vissza az SNS, a szlovák nemzetiek mindössze 9,4 százalékot könyvelhetnek el. Az Egyszerű Emberek (OľaNO – NOVA) 8,7 százalékon álla. A KDH stabilan hozza a 7 százalék körüli népszerűséget, augusztusban a FOCUS-tól 7,1 százalékot kapott, ami 0,4 százalékpontos javítást jelent júniushoz képest.

A Most-Híd a jelen felmérés szerint az utolsó parlamentbe jutó párt, 5,7 százalékon áll a népszerűsége. Őt azonban már nem az MKP, hanem a Progresívne Slovensko követi 4,2 százalékkal. Az MKP 4,1 százalékon áll, ami minimális változást jelent a júniusi felméréshez képest. 3,3 százalékot kapott Miroslav Beblavý és a SPOLU.

Hírdetés

A HNonline.sk infografikája

!function(e,t,n,s){var i=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(t)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(s)&&(s=d+s),window[i]&&window[i].initialized)window[i].process&&window[i].process();else if(!e.getElementById(n)){var a=e.createElement(t);a.async=1,a.id=n,a.src=s,o.parentNode.insertBefore(a,o)}}(document,”script”,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Ami a mandátumok elosztását illeti, a fenti állás szerint a jelenlegi kormánykoalíciónak mindössze 64 mandátuma lenne, ez 12 képviselővel kevesebb, mint ami a kormányzáshoz minimum kell. Az ellenzéki jobboldalnak 68 mandátuma lenne, ami szintén kevés a kormányalakításhoz. A felmérést augusztus 2. és 9. között készítették 1007 választókorú polgár megkérdezésével.

Körkép.sk

Nyitókép: sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »