Focus-felmérés: Parlamenten kívül az MKP és a Most-Híd, az SaS a bukás szélén áll

Focus-felmérés: Parlamenten kívül az MKP és a Most-Híd, az SaS a bukás szélén áll

A Focus-ügynökség legfrissebb felmérése szerint nagy átrendeződés megy végbe az ellenzéki pártok körében. Ráadásul egyre jobban aprózódnak a szavazatok. A “magyar érdekeltségű” pártok egyelőre nem törték át a bejutási küszöböt

A felmérés szerint ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 21,7 százalékkal, ez lényegében stagnálást jelent. A PS-SPOLU balliberális koalíció 13,3 százalékon áll, ami 1,6 százalékos gyengülést jelent augusztus végéhez képest.

Stabilan tartja harmadik helyét az ĽSNS10,6 százalékkal. A Sme rodina a negyedik legerősebb párttá lépett elő 7,2 százalékkal.

Ötödikként jutna a parlamentbe a KDH 6,9 százalékkal, alig lemaradva tőle az SNS következik 6,8 százalékkal, majd század százalékos különbséggel az OĽANO kévetkezik szintén 6,8 százalékkal. Nyolcadik helyen áll a Kiska-féle Za ľudí 6,5 százalékkal, és az utolsó helyre szorult vissza az SaS. Richard Sulík pártjának mostani, 6,4 százalékos támogatottsága azt jelenti, hogy hibahatáron belül számolva akár ki is eshet parlamentből.

Továbbra is parlamenten kívülre mérik az MKP és a Most-Hidat is (a mostani felmérés még nem mutatja az OĽANO ajánlatának hatását). A vegyespárt 4,1 százalékra gyengült, az MKP 3,3 százalékra. Egyik pártnál sem látni egyelőre annak lehetőségét, hogy képesek elérni a parlamenti küszöböt.

Hírdetés

Ami a mandátumok elosztását illeti, két olyan koalíciós formát mutat a Focus felmérése, amely négy pártból többséget szerezne a parlamentben. Mindkettőben a Smer-SNS-ĽSNS alkotja a kormány törzsét, többséget azonban csak a Sme rodinával vagy a KDH-val szövetségre lépve tudna kormányozni (81-80 mandátum).

Ellenzéki oldalon egy igen bizonytalan hatpti koalíció tudna csak többséget szerezni, egy PS/SPOLU – Za ľudí – SaS – OľaNO – KDH – Sme rodina formációnak lenne 82 mandátuma.

Feltéve, hogy a magyar érdekeltségű vonalon nem történik érdemi változás.

!function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(“script”)[0],d=/^http:/.test(e.location)?”http:”:”https:”;if(/^\/{2}/.test(i)&&(i=d+i),window[n]&&window[n].initialized)window[n].process&&window[n].process();else if(!e.getElementById(s)){var r=e.createElement(“script”);r.async=1,r.id=s,r.src=i,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,0,”infogram-async”,”https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js”);

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »