Foci-vb: ma három válogatottnak meglehet a továbbjutás

Foci-vb: ma három válogatottnak meglehet a továbbjutás

Az első forduló két győztese és két vesztese csap össze a G csoport hétfői második körében a katari labdarúgó-világbajnokságon. Újabb sikere esetén Brazília vagy Svájc nagy lépest tenne a továbbjutás felé, illetve bizonyos feltétel teljesülése esetén ez biztossá is válna. A H csoportban szereplő Portugália hasonló helyzetben van.

A brazil és svájci válogatott eddig kilencszer mérkőzött meg egymással, három brazil és két svájci siker mellett négy döntetlen született. Az előző, oroszországi vb-n is egy csoportban szerepelt a két csapat, akkor 1–1-es döntetlennel ért véget az összecsapás. Másik korábbi vb-találkozójuk is döntetlennel zárult, 1950-ben, Sao Paulóban 2–2 lett a végeredmény.

A brazilok biztosítják nyolcaddöntős részvételüket, ha győznek, és a másik hétfői mérkőzésen Kamerun nem veri meg Szerbiát. A svájciak biztos továbbjutását az jelentené, ha nyernének, és a szerbek nem múlnák felül a kameruniakat.

A brazil válogatott eddig jól szerepel az ázsiai rendezésű vb-ken, a 2002-es tornán – melynek Japán és a Koreai Köztársaság volt a házigazdája – a legjobbnak bizonyult, mindegyik mérkőzést megnyerte és most is sikerrel rajtolt – 2–0-ra verte a szerbeket –, így sorozatban nyolc győztes meccsnél tart, gólkülönbsége pedig 20–4. Amúgy is meggyőző a formája a dél-amerikai csapatnak, mivel a jelenlegi szövetségi kapitány, Tite irányításával 39 győzelmet aratott és kilenc döntetlen mellett mindössze két veresége van. A 2018-as vb negyeddöntőjében 2–1-re maradt alul a belgákkal, a 2021-es Copa America fináléjában pedig 1-0-ra az argentinokkal szemben. Nehezíti azonban most a brazilok dolgát, hogy két ászuk, a szerbek elleni mérkőzésen megsérült Neymar és Danilo egyelőre nem játszhat.

A csoport másik hétfői találkozójának tétje, hogy maradjon esélye a továbbjutásra az egyformán vereséggel kezdő Kamerunnak vagy Szerbiának. A két együttes eddigi egyetlen – barátságos – összecsapását a szerbek nyerték 4–3-ra 2010-ben Belgrádban. Kamerun negatív csúcsot állíthatna be, a szaúdiak 2002-es legyőzése óta nyolc vb-meccsét veszítette el, a kilenccel a mexikóiak kezdő sorozatát állítaná be, melyet 1930 és 1958 között mutattak fel.

Portugáliának is meglehet

A H csoportban csak a portugál együttes gyűjtötte be a három pontot a csütörtöki első körben Ghána 3–2-es legyőzésével, miközben következő ellenfele gól nélküli döntetlent játszott a Koreai Köztársaság válogatottjával.

Portugália és Uruguay eddig háromszor mérkőzött meg egymással, egy döntetlen mellett mindkét félnek volt egy-egy győzelme. Legutóbb, a 2018-as torna nyolcaddöntőjében a dél-amerikaiak nyertek 2-1-re. Az 1966-os barátságos mérkőzésükön a portugálok győztek 3-0-ra Lisszabonban, míg 1972-ben, Sao Paulóban 1-1-es döntetlennel zárult az összecsapás a Függetlenségi Kupán.

A ghánaiak elleni nyitányon Cristiano Ronaldo tizenegyesből eredményes volt, ezzel ő a futballtörténelem első játékosa, aki öt világbajnokságon gólt szerzett. Nyolc vb-találatával már csak egy találatra van a portugál csúcstartótól, Eusebiótól.

Az uruguayiaknál most is bevethető Edinson Cavani, aki négy éve két gólt szerzett a portugálok ellen, és a másik oldalon is ott van a keretben a négy éve eredményes Pepe, a 39 éves védő azonban a csütörtöki nyitányon nem játszott.

A csoport másik hétfői mérkőzésén a ghánaiak csak akkor őrizhetik meg továbbjutási esélyüket, ha nem kapnak ki a dél-koreaiaktól. A két válogatott eddig hat hivatalos meccset játszott egymással, mindegyik barátságos volt, és mindkét oldal három győzelmet tudhat magáénak. Legutóbb 2014-ben, Miamiban találkoztak a felek, akkor Ghána 4-0-ra nyert a vb felkészülés keretében.

Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »