Foci-vb – Az igazi kupa 20 millió dollárt ér, másolatot kap a bajnok

Foci-vb – Az igazi kupa 20 millió dollárt ér, másolatot kap a bajnok

A világbajnoki serleg 36,8 centiméter magas, 6142 gramm súlyú, és 20 millió dollárt ér.

18 karátos aranyból készítette a kupát 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként.
A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg.

Hírdetés

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincöt évvel ezelőtt ellopták, azóta sem került elő.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »