Foci EB: "Nacionalista" zászló, "kirekesztő" szurkolói zóna?

Foci EB: "Nacionalista" zászló, "kirekesztő" szurkolói zóna?

A foci EB olyan világesemény, amelyet a “politikai korrektség” megszállottjai sem hagyhatnak ki.

A német zöldek egyik ifjúsági szervezetének jutott is figyelem bőven, bár pont eredeti céljukkal ellentétes eredménnyel. A németek ugyanis nem hagyják, hogy az egyik szent tehenüknek számító fociba a politika beleszóljon, így ha lehet, még több német zászlót fognak kihelyezni és lengetni.

Az idestova önálló nemzetközi iparággá fejlődött “politikai korrektség” egyszerűen nem tud zöld ágra vergődni a legnépszerűbb látványsporttal. Eddig leginkább a macsóizmussal volt problémájuk, így várható, hogy a “nemek szempontjából semleges” wc-k után nemsokára jönnek majd a “se nem férfi, se nem női” focicsapatok, amelyeknek persze külön bajnokságot is lehet majd rendezni.Ameddig erre várni kell, le lehet porolni a régi mantrákat, és vérmérséklet szerint lehet óvni, avagy rettegni a “nacionalizmus” erősödésétől. A német zöldek nem igazán erőltették meg magukat, plakátjukon egyszerűen egyenlőségjelet tettek a patriotizmus és a nacionalizmus közé. Attól félnek, hogy a nemzeti tizenegynek való szurkolás felerősíti a németekben a hazaszeretetet, és onnan szerintük már csak egy lépés a nacionalizmus és mindenféle más “izmus”.

A cél nyilvánvaló: Ha már fáradságos munkával sikerült a sovinizmust és a nacionalizmust összemosni és a patriotizmust a közgondolkodásból kiiktatni, akkor a patriotizmus a focin mint hátsó ajtón keresztül sem térhet vissza pozitív fogalomként.

Javaslatuk szerint a nemzeti trikolor helyett inkább a Német Fociszövetség  (DFB) zászlajával szurkoljanak a németek! Ekkora “politikai korrektség” láttán persze a berlini szocdemek sem akartak lemaradni, és kontráztak: Az óriáskivetítők köré települő szurkolói övezetek “kirekesztőek”, mert azokban jellemzően csak a saját nemzeti válogatottnak drukkolnak. A vihar nem maradt el.

A német közösségi oldalak felrobbantak, ellepte őket a fekete-vörös-arany szín. A kommentelők egy része dacból még több német zászlót akar kihelyezni. Más, józanabb hangok arra emlékeztettek, hogy az NSZK mai zászlaja az 1800-as évek elején az egyetemi ifjúság, majd az 1848-as forradalmak zászlaja, a német egység egyik szimbóluma volt, amit kár lenne átengedni a szélsőjobboldalnak. A jobbszélen egyébként is a vörös-ezüst-fekete színt kedvelik, ami a császárság és a hitleri Németország színkombinációja volt. Néhányan most is az I. világháborús birodalmi harci lobogót húzzák fel kiskertjükben, vagy lengetik bőszen a francia városok utcáin, mint a minap Lille-ben.

A közmondás szerint, ameddig Németországban hideg a sör, forró a virsli, jók az autók, megfizethető a benzin és érdekes a foci, addig nincsen nagy baj. Aki balról, vagy jobbról bele akar ebbe piszkálni, hamar páriává válik. Elvtársaik “sikerét” látva, az osztrák zöldek inkább talpig nemzeti színbe öltöztek, így drukkolva a magyarok ellen pályára lépő osztrák válogatottnak.

A “politikai korrektség” most csatát vesztett, győzött a józan ész! Sajnos biztosak lehetünk abban, hogy a világmegváltók a foci EB után újabb ötletekkel állnak elő…


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »