Floridai mészárláshoz hasonló lövöldözést tervezett egy 16 éves budapesti gimnazista

Egy budapesti gimnázium 16 éves tanulója 2018 januárjában egy közösségi oldalon keresztül, illetve személyes beszélgetések alkalmával két kiskorú osztálytársának és egy szintén kiskorú ismerősének arra utalt, hogy a közelmúltban történt floridai lövöldözéshez hasonlóan azt tervezi, hogy a gimnáziumban diáktársait lelövi, majd ezt követően öngyilkosságot követ el.

A terhelt ezután átküldött az osztálytársainak egy az amerikai iskolai lövöldözésről készült amatőr videót, valamint egy olyan linket is, melyet megnyitva egy sorozatlövő gépkarabély képe és leírása szerepelt.

A fentiek félelmet keltettek a fiú iskolatársaiban, akik tartottak attól, hogy a terveiben megfogalmazott cselekményt véghez viszi.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói a fiút előállították és gyanúsítottként hallgatták ki, majd a beszerzett bizonyítékok alapján a Fővárosi Főügyészség Gyermek- és Fiatalkorúak Bűnügyeinek Osztálya őt emberölés előkészületének bűntette miatt gyorsított eljárásban – a gyanúsítástól számított 30 napon belül – bíróság elé állította.

A Fővárosi Törvényszék, mint a fiatalkorúak bírósága a fiatalkorút vád szerint bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében, azonban vele szemben intézkedést alkalmazott, nevezetesen őt 2 év próbaidőre próbára bocsátotta. A bíróság egyúttal megállapította, hogy a vádlott a próbaidő tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, külön magatartási szabályként pedig önismereti tréningen való részvételre kötelezte.

Az ítélet ellen az eljáró ügyész a terhelt terhére, súlyosításért, szabadságvesztés – fiatalkorúak fogházbüntetése – kiszabása és annak próbaidőre történő felfüggesztése érdekében jelentett be fellebbezést. A fiatalkorú vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

24.hu


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »