Fizettetne a köztévé: pereskedésbe torkollhat a cégeknek szánt felszólítás

Fizettetne a köztévé: pereskedésbe torkollhat a cégeknek szánt felszólítás

Többéves pereskedést is eredményezhet az a paradox helyzet, miszerint a román közszolgálati televízió (TVR) fizetési értesítésben szólít fel egyéni vállalkozói engedéllyel (PFA) rendelkező személyeket arra, hogy több évre visszamenőleg fizessék ki a tévéilletéket akkor is, ha ezt magánszemélyként már megtették, illetve ha gazdasági tevékenységükhöz nem veszik igénybe a társaság szolgáltatásait, sőt tévékészülékkel sem rendelkeznek.

TV ado AB-14_b

A jelenségről egy székelyudvarhelyi olvasónk számolt be, akinek PFA-ja után négy évre visszamenőleg kellene lerónia az illetéket, ami összesen 144 lejt jelent, holott nem rendelkezik televízióval, magánszemélyként pedig éppen ezért kérte a kifizetési kötelezettség visszavonását. A vonatkozó 1994/41-es számú törvény értelmében a tévéilletéket minden jogi és magánszemélynek ki kell fizetnie, a díjat belefoglalják a villanyszámlába.

A magánszemélyeknek felszámolt díjszabás havi 4 lej, cégek esetében 4 és 50 lej között változik. Az illeték kifizetése alól azonban mentesül az a lakos, aki saját felelősségre kitölt egy űrlapot arról, hogy nem rendelkezik tévékészülékkel, illetve az a jogi személy, amely bizonyítja, hogy nem veszi igénybe a TVR szolgáltatásait. Az alkotmánybíróság 2013-ban mondta ki, hogy az illeték kifizetésére csak a szolgáltatásban ténylegesen részesülők kötelezhetők.

Olvasónk arról számolt be: egyéni vállalkozóként nincs is külön szerződése az áramszolgáltatóval, és noha televízióval sem rendelkezik, a TVR marosvásárhelyi területi stúdiója által postázott levélben az 1994/41-es számú jogszabályra hivatkozva kérik az összeg kifizetését. Ennek nyomán Monica Rust, a felszólításban feltüntetett illetékes személyt hívta fel telefonon, aki közölte: a PFA indításakor tudomásul kellett vennie kötelezettségeit, emellett pedig állítása szerint az alkotmány is kötelezi őt az illeték kifizetésére. Olvasónk úgy döntött: nem fizeti ki a kért összeget, hiszen felháborítónak tartja, hogy gyakorlatilag kétszer akarják behajtani rajta ugyanazt a díjat. Monica Rust mi is megpróbáltuk elérni, de sem telefonon, sem e-mailben nem válaszolt.

Marosi György székelyudvarhelyi ügyvéd kifejtette: az értesítés egyrészt nem törvénybe ütköző, de nem kötelezhető ezzel senki a feltüntetett összeg kifizetésére. „Amennyiben a TVR tovább akarja vinni az ügyet, be kell perelnie az illetéket ki nem fizető személyt. Az érintettnek joga van egy illetéket ki nem fizetni, a hitelezőnek pedig joga van további lépéseket tenni” – fogalmazott a szakember. Marosi szerint a helyzet azért is bonyolult, mert az elmúlt években többször is módosították a tévé- és rádióilletékekre vonatkozó jogszabályt. Ügyvédi irodájához egyébként már többször fordultak vállalkozók hasonló problémával, eszerint immár rendszeressé vált, hogy a TVR a szolgáltatásait nem használó cégektől akar pénzt behajtani.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »