Fizetésképtelen cég vett részvényeket?

A felszámolás alatt lévő O-Nádor Kft. ügye kapcsán nem csak az a kérdés, hová lett az a 286,6 millió forint, amit az építőipari cég az alvállalkozóinak nem fizetett ki. Kérdés az is, hogy hogyan vett volna a cég 637 millió forint értékben hongkongi részvényeket készpénzért, ha már egy karcagi óvodafejlesztést sem tudott befejezni.

Ha valóban volt pénzmozgás a felszámolás alatt lévő O-Nádor Kft. hongkongi részvényvásárlása során, akkor fedezetelvonás történt – állították a lapunk által megkérdezett jogászok az általunk megírt történet kapcsán. Az alvállalkozóit cserbenhagyó generálkivitelező tehát – amely így megbízóját, a kormány stratégiai partnerének számító Le Bélier Zrt.-t is hírbe hozta – hiába kötött szerződést a 2014. szeptember 26-án alapított Stroi Marketing & Consulting Limited tőzsdén nem jegyzett hongkongi társasággal 156 ezer, összesen ötmilliárd forint értékű részvénycsomagjának megvásárlására, az ügylet semmisnek tekinthető. És az az ügylet is semmis, amelyben az O-Nádor Kft. a cég részvényeinek egy részéért 637 millió forintot kifizetett.

A jogászok felhívták a figyelmet arra, hogy ekkora összeg kifizetése a cég házipénztárából nem életszerű, nem beszélve arról, hogy technikailag is nehézkesebb megoldás, mint a banki utalás. Ugyanakkor – tették hozzá – magyar tulajdonosa is lehet vagy lehetett a hongkongi cégnek. A jogászok szerint azonban kérdés, hogy a magyar nyomozó hatóság, miután cikkünk megjelenése után titkosította az ügyet, végére jár-e a történteknek. Abban mindegyikük egyetértett, hogy a cég részvényvásárlása – akkor, amikor 36 alvállalkozónak 286,6 millió forinttal tartoznak – enyhén szólva gyanúsnak tekinthető.

Különösen annak a fényében, hogy egy karcagi óvoda felújítását 2014 szeptemberében az O-NádorKft.-nek abba kellett hagynia, az önkormányzat részéről is tapasztalt finanszírozási nehézség miatt. Dobos László karcagi polgármester ennek kapcsán lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az O-Nádorral közbeszerzési eljárás nyomán kötöttek vállalkozási szerződést 2013. november 15-én, a szerződött összeg 110 965 099 forint volt. A munka elkezdődött, de 2014 tavaszán a csapadékos időjárás következtében vis maior helyzet állt elő, felújítás helyett a lebontás mellett kellett dönteni. Új tervezési és engedélyeztetési eljárást folytattak le, amely már nem felújításáról, hanem újjáépítésről szólt. A kivitelező azonban érzékelhetően nem volt képes a beruházás befejezésére, maga is jelezte finanszírozási nehézségeit a megrendelőnek. Dobos László tájékoztatott arról is, hogy az önkormányzat új közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott kivitelezővel valósította meg a terveket, s a megváltozott műszaki tartalom miatt költségkiegészítésre kényszerült.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »