Fizetésképtelen az ASA, búcsúzik Európától

Fizetésképtelen az ASA, búcsúzik Európától

Fizetésképtelenséget jelentett szerdán a Marosvásárhelyi ASA futballklubjának ügyvezető tanácsa, ezért az élvonalbeli bajnokság felsőházi rájátszásában három forduló után hatodik helyen tanyázó együttes nem indulhat majd az Európa Liga következő szezonjában. 

asa_dinamo_marc_10_b

Mint ismeretes, a Liga 1 elmúlt idényében ezüstérmes erdélyi alakulat problémái azután kezdődtek, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tavaly eljárást indított a klub önkormányzati támogatásai kapcsán. Az emiatt pénz nélkül maradt együttes azóta már több mint félmillió eurós adósságot halmozott fel.

A télen érkezett játékosok elfogadták, hogy csak szezon végén – a televíziós közvetítési jogokból származó bevételből – kapjanak fizetést, de a csődvédelmi törvény szerint a fizetésképtelenségig felhalmozott adósság a hitelezői listára kerül, amelyet az átszervezési terv elfogadásáig nem lehet törleszteni. A napokban elfogadott törvénymódosítás szerint viszont a futballisták csődvédelem esetén is kérhetik szabadon igazolhatóvá válásukat, amennyiben legalább három hónapja nem kaptak pénzt.

A Liga 1-ben nem ez az első alkalom, hogy egy klub fizetésképtelenné válik, az viszont érdekes, hogy az ASA csődvédelme megemelte az alsóházi rájátszás tétjét, hiszen ezáltal akár a hetedik helyen végző alakulat is selejtezőt játszhat a kontinentális klubsorozatban. Erre jelen pillanatban a Iași és a Craiova pályázik eséllyel, mivel a Kolozsvári CFR már korábban csődvédelem alá került, így előrelépése esetén sem lesz jogosult az európai szereplésre.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »