Firea az ALDE és Pontáék támogatásával indulhat az államelnök-választáson

Firea az ALDE és Pontáék támogatásával indulhat az államelnök-választáson

Eleddig három párt van, amely bejelentette jelöltjét az őszi államfő-választásokra, az USR Dan Barnát, a párt elnökét, a Nemzeti Liberális Párt a regnáló Klaus Johannist, a nemrég pártként bejegyzett, baloldali Demos pedig Claudiu Crăciunt indítaná.

A legnagyobb kérdés azonban, hogy ki lesz a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták jelöltje, miután bejelentették, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin-Popescu Tăriceanu mögé nem állnak be. Ez egyrészt a kormánykoalíció felbomlásával is járhat, másrészt azt sejteti, hogy a miniszterelnök, Viorică Dăncilă lehet a PSD jelöltje, aki többször is jelezte, amennyiben a párt jelöli, ő megméretteti magát.

Hírdetés

Csakhogy a párton belül régóta csatározás folyik a miniszterelnök és a bukaresti főpolgármester, Gabriela Firea között, aki maga is szívesen lenne államelnök. Az ambícióit meg arra alapozhatja, hogy ő a párt egyik legnépszerűbb politikusa.

A Digi24 most arról ír, hogy Firea közben az ALDE-val és a Pro Romania párttal egyeztet, hogy az ő támogatásukkal függetlenül induljon. Könnyen lehet, hogy ez valósággá válik, tekintve, hogy készült a PSD-ben egy felmérés a lehetséges jelöltek támogatottságáról, ahol ugyancsak Firea végzett a legjobb helyen. A válaszadóknak 26%-a gondolta azt, hogy ő kellene legyen a párt jelöltje, és csak 10%-a, hogy Dăncilă.

Tăriceanu, Firea és Victor Ponta állítólag július 20-a után fognak összeülni. Közben a PSD jövő kedden fogja bejelenteni, hogy ki lesz a jelöltjük (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »