Finnugor hagyományok elevenednek meg Veszprémben

A finnugor kulturális főváros rendezvénysorozathoz csatlakozva közösen készül a Múzeumok éjszakájára a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza – közölték az intézmények vezetői hétfőn Veszprém főutcáján tartott sajtótájékoztatójukon.

S. Perémi Ágota múzeumigazgató elmondta, hogy szombaton kamarakiállítás nyílik a múzeumban a göcseji finnugor néprajzi park támogatásával, ezen szibériai nyelvrokonaink tárgyi világából mutatnak be válogatást. Ehhez kapcsolódóan Élet a hanti sátorban címmel finnugor rokonsági és nyelvészeti múzeumpedagógiai játék várja a családokat a múzeumkertben, ahol a felállított hanti sátorban hanti öltözeteket is felpróbálhatnak az érdeklődők. Lesz a finnugor kultúrmotívumokra épülő gyermek játszóház és kézműves foglalkozás a Szarvaskör Egyesület közreműködésével és a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület is bemutatkozik.

A múzeumigazgató közlése szerint az éjfélig nyitva tartó múzeumban lesz langallósütés a Bakonyi Ház kemencéjében, Orient Enikő iparművész vezetésével origami foglalkozásokat tartanak és rendhagyó tárlatvezetéseket rendeznek a múzeum kiállításaiban. A várban a Hősök kapujában, a tűztoronyban és a várbörtönben éjszakai tárlatvezetéseket tartanak, a nyitott törvényszék program keretében pedig Veszprémi Törvényszéket is megtekinthetik az érdeklődők.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója hozzátette, hogy a Vass László Gyűjteményben a fiatal budapesti képzőművész, Halmi-Horváth István tart tárlatvezetést kiállításán. A Várgalériában Szilágyi-von Neuwirth Zoë és Brush Ramones, a Csikász Galériában Borbély Gábor és Borbély Béla, a volt piarista gimnáziumban pedig Boros Viola és Ezsiás István vezetésével zárják be a két hónapja nyitva tartó Tavaszi Tárlatot. Festeni fog Tóth Loon színművész is, de a Hősök Kapujánál bárki alkothat óriás papírra. Az estét játékos szellemidézés zárja éjfélkor a László Károly Gyűjteményben.

A Szent Iván-éji tűzgyújtás idén nem a várban lesz, hanem fáklyás felvonulás indul a múzeumtól a Kolostorok és Kertek völgyébe, ahol finn szokás szerint csónakot égetnek a csónakázó tavon.

A Séd-völgyben rendezik szombaton a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület Johannus napját, amelyen délelőttől horgászverseny, jurtaavatás, hangszerbemutató, előadások és finnugor gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket. Este tartják meg az első veszprémi asszonycipelő versenyt illetve az első veszprémi csizma- és mobiltelefon-hajító versenyt, majd a Lappföldi Csengettyűs Együttes és Zsirmik István mesemondó lép fel. Ezután az ide érkező fáklyás felvonulást tűzzsonglőrök és gólyalábasok fogadják.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményben is tárlatvezetéseket, filmvetítéseket tartanak szombat délután. Pfitzner Zoltán sajtóreferens közleménye szerint első világháborús filmhíradók mellett láthatók lesznek IV. Károly király és Zita királyné koronázásának felvételei, délután Maczó Ferenc történész tart előadást az utolsó uralkodókoronázásról, majd a Magyar Honvédség Légierő Zenekara ad koncertet az érseki palotában.

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárában péntek délután váják a látogatókat. Tematikus sétákat tartanak a Kinizsi Pál Altisztképző Iskola épületében, a levéltár-történeti és az I. világháborús kiállításán, és Pálffy Géza történész-professzor tart előadást a 16-18. századi hazai uralkodókoronázásokról. Bemutatják Benkő Lajos Veszprémtől Pockingig című kötetét, mely a veszprémi 101. vadászrepülő-ezred történtébe nyújt betekintést. Este nyílik meg a Málenkij robot című vándorkiállítás, melyet Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő nyit meg.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »