Finn NATO-csatlakozás: Medvegyev nyílt konfliktusra figyelmeztet

Fenyegető hangvételű üzenetben reagált Dmitrij Medvegyev Finnország és Svédország küszöbön álló NATO-csatlakozása miatt.

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök és miniszterelnök csütörtöki, a Telegramon közzétett vészjósló bejegyzését minden bizonnyal az válthatta ki, hogy az Oroszországgal 1300 kilométeres határszakasz mentén szomszédos és hagyományosan semleges Finnország vezetői csütörtökön bejelentették, hogy be kívánnak lépni a NATO-ba – írja a Hirado.

„A nyugati országok Oroszországgal kirobbantott proxyháborújával kapcsolatban szeretnék ismét nagyon világosan megfogalmazni olyan dolgokat, amelyek már annyira nyilvánvalóak minden ésszerű ember számára” – írja a Telegramon Medvegyev, aki három pontban fejtette ki gondolatait.

Ezek szerint

Hírdetés

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után Finnország és Svédország is meglebegtette annak lehetőségét, hogy csatlakoznának az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). Sauli Niinistö, Finnország köztársasági elnöke és Sanna Marin, az ország miniszterelnöke csütörtök reggel közös nyilatkozatot adott ki, amely szerint

Finnországnak haladéktalanul kérnie kell a NATO-tagságot.

A csütörtökön várható finn bejelentést hamarosan Svédország is követheti. A lépést azzal indokolják, hogy az orosz–ukrán háború miatt az európai biztonság átalakult, és a NATO-nak is alkalmazkodnia kell az új helyzethez.

Felmérések szerint a finnek elsöprő többsége, 73 százaléka támogatja a csatlakozást az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, míg idén februárban ez az arány még csupán 28 százalék volt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »