Finn miniszter: Finnország valószínűleg kérni fogja tagfelvételét a NATO-ba

Finn miniszter: Finnország valószínűleg kérni fogja tagfelvételét a NATO-ba

“Nagyon valószínű”, hogy Finnország kérni fogja felvételét az Észak-atlanti Szövetségbe (NATO), jelentette ki a Sky News brit televíziónak Tytti Tuppuranein európai ügyekért felelős miniszter.

“Úgy néz ki, hogy Finnország lakosai már döntöttek” – fogalmazott a politikus, az Ukrajna elleni orosz invázióról pedig azt mondta, “kijózanító ébresztőnek mindannyiunk számára”.

Kiemelte ugyanakkor, hogy döntés még nem született.

Sanna Marin finn miniszterelnök szerdán arról beszélt, hogy néhány héten belül születhet döntés a kérdésben. Finnország ezzel feladná történelmi semlegességét. Hasonló döntést fontolgat Svédország is.

Hírdetés

Az orosz külügyminisztérium pénteken nem konkretizált “következményekre” figyelmeztette a svédeket és a finneket, amennyiben valóban NATO-tagságért folyamodnak.

“A döntés azonban a svéd és finn képviselőké. Ugyanakkor fel kéne fogniuk egy ilyen lépés hatását a kétoldalú kapcsolatokra és az európai biztonsági architektúrára, mint egészre”

fogalmazott Marija Zacharova orosz külügyi szóvivő, hozzátéve, hogy Finnország és Svédország a tagfelvétellel nem nyernének semmit, sőt, hirtelen rögtön a NATO frontvonalában találnák magukat.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »