Filmtettfeszt tizenkét városban

Filmtettfeszt tizenkét városban

Makk Károly Szerelem című filmjével nyílik meg a 16. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amely tizenkét városban zajlik majd október 5. és 9. között.

16filt5A fesztivál fő helyszíne Kolozsvár lesz, ezen kívül magyar filmeket vetítenek Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben, Kézdi­vásárhelyen, Ko­vász­nán, Besztercén, Zilahon és Aradon is.

A szervezők közleményükben emlékeztettek arra, hogy 45 éves a magyar filmtörténet egyik csillogó gyöngyszeme, a Szerelem, amelynek digitálisan felújított verziója idén visszatért a cannes-i filmfesztiválra, ahol egykor az Arany Pálmáért versenyzett, és elnyerte a zsűri nagydíját. Ezt a restaurált verziót vetítik a Filmtettfeszten. Az 1971-ben bemutatott alkotást először láthatja a kolozsvári közönség a helyi Győzelem moziban október 5-én.

Az esemény honlapján elérhető program szerint a fesztiválon levetítik egyebek mellett Kern András: Gondolj rám, Gárdos Péter: Hajnali láz, Fekete Ibolya: Anyám és más futóbolondok a családból, Mátyássy Áron: Víkend, Dési András, Móray Gábor: Az éjszakám a nappalod, Edelényi János: JutalomJáték, Horváth Lili: Szerdai gyerek, Goda Krisztina: Veszettek, Hajdu Szabolcs: Ernelláék Farkaséknál és Nemes Jeles László: Saul fia című filmjét.

A szemlén dokumentum-, animációs és kisjátékfilmeket is bemutatnak, egyebek mellett levetítik a 15. Filmtett Workshopon készült munkákat, valamint az erdélyi magyar rövidfilmek versenyébe, a Filmgaloppra beválogatott alkotásokat. A fesztivál zárónapján kiosztják a Sárga Csikó díjat, amelyet idén Patrovits Tamás animációsfilm-rendező, egyetemi tanár és fesztiválalapító kap meg. A szervezők ezzel ismerik el, hogy munkásságával jelentős mértékben segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »