Filmajánló – Csak még egyszer előre!

Filmajánló – Csak még egyszer előre!

2016-ban készült el Burján Zsigmond nagyszabású első világháborús nagyjátékfilmje, mely a székesfehérvári 17. honvéd gyalogezred és parancsnoka, márkosfalvi Sipos Gyula ezredes első világháborús élményeit dolgozza fel 1915 májusától 1918 novemberéig. A film bepillantást nyújt, hogyan harcoltak dédapáink a Doberdó fennsíkon és az Isonzó környéki csatákban. A közel 35 millió forintos költségvetésből készült alkotás szűkös lehetőségei ellenére is igazán látványos jeleneteket mutat be a képernyőn. A történet az ezredes visszaemlékezésével kezdődik, majd betekintést nyújt az ezred létrejöttének idejére, a katonák harcokban történt összekovácsolódásába, majd a hazatérésbe. A film másik főszereplője egy fiatal házaspár, ahol a férj hazája hívásának eleget téve bevonul, fiatal felesége pedig otthon próbál helytállni. Külön kiemelendő, hogy a látványos front és csatajelenetek mellett igen plasztikusan mutatja be a hátország életét is, hogyan várták a hozzátrartozók a híreket a harcolókról.

A film üzenete egyértelműen a hősiességről, az áldozatvállalásról szól, a hősi életszemlélet, mint norma és elérendő cél jelenik meg, így hungarista szempontból kiemelten ajánlott az alkotás megtekintése. Dicsőség a Hősöknek, akik a nagy háború poklában helytálltak, és védték magyar hazánkat!

Hírdetés

Holnapután, azaz szombaton kerül bemutatásra a Szabad Szellem – Magyar Kultúra Alapítvány gondozásában Retkes Tamás legújabb regénye, mely a most ajánlott filmhez hasonló történelmi szituációban és helyszínen, az első világháború olasz hadszinterén játszódik és meséli el a XX. század legnagyobb államférfijának élményeit. Ajánljuk a részvételt olvasóinknak is, melyet az [email protected] e-mail címen tehetnek meg.

Zöldinges.net – Csikós Gergő

A Filmajánló – Csak még egyszer előre! bejegyzés először Zöldinges.net-én jelent meg.


Forrás:zoldinges.net
Tovább a cikkre »