Film az emberségről és a gyűlöletről – újra szlovák filmben szerepel Borbély Alexandra

Film az emberségről és a gyűlöletről – újra szlovák filmben szerepel Borbély Alexandra

Új szlovák filmben játszik főszerepet a felvidéki Borbély Alexandra. Iveta Grófová filmet forgat Peter Krištúfek Emma és a halálfejes lepke című novellájából, amely igaz történeten alapul és a forgatási helyszínek között ott van Medve, a Dunaszerdahelyi járáshoz tartozó falu is.

A történet olyan fontos és erős témát dolgoz fel, amelyre a szlovákiai kinematográfiában még eddig nem volt példa. A film a világháború idején játszódik egy Pozsonyhoz közeli kis faluban (Pozsonypüspökin), amely akkoriban túlnyomó részt magyarlakta település volt. A főszereplőt Borbély Alexandra játssza, színésztársai között szerepel Milan Ondrík, az osztrák Florentin Groll és Alexander E. Fennon, valamint a magyar színészek közül Újlaky Dénes, Monori Lili, Derzsi János, Molnár Piroska és mások.

Peter Krištúfek író korábban adaptálta forgatókönyvre az Emma és a halálfejes lepke című novelláját, de 2018-ban tragikus balesetben elhunyt, még mielőtt elkezdhették volna a filmes munkálatokat, pedig az Audiovizuális Alap már biztosította a filmre szánt támogatást.

Hírdetés

A gárdista „Szlovákia a szlovákoké!”-szlogen az 1940-es években legfőképpen ahhoz vezetett, hogy kiűzték a cseh polgártársakat, majd következett a zsidók kitelepítése. Természetesen a nemzetellenesség a magyarok ellen is irányult („cseh, magyar, zsidó, mindet megverni!”). Ebben a viharos időszakban játszódik a fiatal magyar özvegy, Marika története, aki egy zsidó kisfiút – Simon – bújtat a második világháború  alatt. Egy pozsonyi szabó fiát, akinél Marika az arizáció előtt dolgozott. A kisebbségek és a szlovákok között növekszik a kölcsönös ellenszenv, erősödik a nacionalizmus. A háború véget ér, de a gyűlölet nem apad. A magyarokat kényszermunkára deportálják a környező településekről a szudéta cseh területekre, mondván, „szükség van a cseh földek gazdasági fellendítésére”.  

Az első filmkockák forgatásának helyszíne Medve község volt, ahol az alkotók megtalálták a főhadiszállást. Forgattak Zólyomban, valamint Pozsonyban is. A szlovák-cseh-magyar filmstáb mögött számos kimerítő nappali és éjszakai forgatás áll, novemberben is visszatértek Medvére, hogy újabb jeleneteket tudjanak felvenni. A forgatást 2022 márciusában fejezik be, a nézők pedig 2023-ban láthatják majd a kész alkotást. 

Medve község polgármestere portálunknak elárulta, nagy öröm a medveieknek, hogy a faluban zajlik az Emma és a halálfejes lepke című film forgatása, hiszen náluk nem mindennap történik ilyen dolog.

„Egy évvel ezelőtt kerestek fel bennünket a stábtagok, mondván Medvén olyan régi stílusú házak állnak egymás mellett, amelyek tökéletes helyszínt biztosítanak a forgatáshoz. A házak tulajdonosaival egyeztetettek, majd elkezdték a munkálatokat. Több falubelit is beválogattak a filmbe statisztának, bár biztosítottak bennünket, hogy csak pár napot forgatnak a községben, ez azonban egy kicsit elhúzódott. Emiatt útlezárások is voltak, amelyek kissé megnehezítették a lakosok közlekedését.” – mondta el Kulacs László polgármester. Hozzátette, reméli, hogy a film üzenete majd kellő hatást gyakorol a szlovák-magyar viszonyokra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »