Fillon nyerte az utolsó tévévitát

Fillon nyerte az utolsó tévévitát

François Fillon korábbi francia miniszterelnök miután vasárnap megnyerte a jobboldali előválasztás első fordulóját, a felmérések szerint a csütörtöki utolsó tévévitában is felülmúlta Alain Juppét. A BFM tv kutatása szerint a tévénézők 57 százaléka Fillont találta a meggyőzőbbnek, az Elabe közvélemény-kutatóintézet szerint a jobboldalaik 71 százaléka találta őt jobbnak.

A Guardian cikke szerint a két talpon maradt jelölt lanyha vitát folytatott. A legizgalmasabb talán az volt, amikor Juppé kikérte magának azt, hogy néhány újságcikkben és az interneten iszlamistának nevezték, pusztán azért, mert toleranciát hirdet. Fillon pedig azt kifogásolta, hogy középkori reakciósnak gúnyolták, mivel szigorítaná a meleg párok örökbefogadási lehetőségeit és ellenzi az abortuszt. 

Gazdasági programjukban alig volt eltérés: Fillion azt ígéri, hogy 5 éven belül teljes foglalkoztatottság lesz Franciaországban, és 500 ezer közalkalmazottat rúg ki, hogy csökkentse az állami apparátus méretét. Továbbá privatizálná az egészségügy és a szociális háló több elemét, így a nyugdíjrendszert is. Ezzel szemben Alain Juppé azt mondja, elég 250 ezer közszolgától megválni és megvalósíthatatlan, értelmetlen reform lenne a szociális szektor ilyen fokú átszervezése.

Az első fordulóban aratott meglepetésszerű, több mint 44 százalékos győzelme után Fillon növelni látszik az előnyét. Az IFOP közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint vasárnap a szavazatok 65 százalékával nyerheti meg a második fordulót, míg Juppé 35 százalékra számíthat. A jobboldali elnökjelölt-állító választás győztese minden felmérés szerint bejuthat a jövő májusi elnökválasztás második fordulójába, ahol várhatóan Marine Le Pennel, a Nemzeti Front elnökével mérkőzhet meg az elnöki székért, írja az MTI.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »