Fillon a legesélyesebb jelölt

Fillon a legesélyesebb jelölt

A közvélemény-kutatások szerint Francois Fillon nyerheti a holnapi konzervatív előválasztást Franciaországban. A szavazás második körében két volt miniszterelnök csap össze. Elnöki programjukban mindketten a radikális iszlám megfékezését és gazdasági reformokat ígérnek. A vasárnapi szavazás győztese várhatóan a szélsőjobboldal vezetőjével küzd meg az államfői székért jövő tavasszal.

Nicolas Sarkozy volt miniszterelnökét, Francois Fillon-t tartják legesélyesebbnek a francia konzervatív elnökjelölti posztra. Fillon utolsó kampánybeszédében a hazafiasságot célozta meg, és azt ígérte, megállítja Franciaország hanyatlását. Fillon programjának legfontosabb eleme azonban a biztonság.

„Minden olyan mozgalom azonnali feloszlatását kezdeményezem, ami kapcsolatban áll a szalafizmussal vagy a Muszlim Testvériséggel. Szeretném tisztázni a kapcsolatunkat Szaúd-Arábiával és Katarral, ahol a radikális iszlamisták elrejtőzhetnek. Gyakran hallom, hogy a szekularizáció szabályait szigorítani kell, de miért vezessünk be új követeléseket a katolikusok, protestánsok és a zsidók ellen, akik évtizedek óra békében élnek a köztársaságban, és csak a fundamentális iszlám veszélyezteti a társadalmunkat” – Francois Fillon, francia konzervatív elnökjelölt-aspiráns.

Párizsban a 2015. novemberi merényletek óta van biztonsági készültség.

Fillon továbbá szorosabb kapcsolatot építene ki Oroszországgal is. Ígéretei közt van a 35 órás munkahét reformja, valamint a közkiadások csökkentése is. A másik jelölt, a Chirac-kormány volt kormányfője, Alain Juppé tervei közt ugyanezek a pontok szerepelnek.

„Két világos célkitűzésem van Franciaország külpolitikájához. Az egyik, hogy biztosítsuk a francia emberek biztonságát, és hogy megvédjük a francia érdekeket. Ugyanakkor, egy olyan világban, ahol mindenki a háborúról beszél, ahol Putyin elnök a hidegháború visszatérését, mások pedig a civilizációk összecsapását emlegetik, én Franciaországot olyan hellyé szeretném tenni, amilyen mindig is volt, az emberek közti béke és a nemzetek közti összhang jelképévé” – jelentette ki Alain Juppé, francia konzervatív elnökjelölt-aspiráns.

A két jelölt hasonló programja közt a leglátványosabb különbség, hogy Fillon gyorsabban akarja elérni a célokat. Ennek is köszönhető, hogy a közvélemény-kutatások szerint Fillon 61 százalékkal vezet Alain Juppé 39 százaléka előtt. A konzervatív előválasztás második fordulójának győztese várhatóan a szélsőjobboldali Marine Le Pennel csap össze az államfői székért a jövő májusi elnökválasztáson.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »