Figyeljünk oda a különleges és érzékeny világot képviselő embertársainkra

Figyeljünk oda a különleges és érzékeny világot képviselő embertársainkra

Ma van az autizmus világnapja, az Egyesült Nemzetek Szervezete tizenkét évvel ezelőtt nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává. Szlovákiában az ilyen betegségben szenvedők pontos száma sajnos nem ismert. Tény azonban, hogy napjainkban egyre több embertársunkon észlelhetőek a tünetek.

Az autizmus nagyon specifikus betegség, a központi idegrendszer különleges fejlődési rendellenessége.

A világnaphoz szín is társul, a kék. Ez egy hideg szín, az autizmussal élők szociális kapcsolódási képessége sérült – gyakran nincs igényük másokkal való kapcsolatra, sem szülői ölelésre, érzelmeik nehezen jutnak kifejezésre. A kék nemcsak az autizmus, hanem a kommunikáció színe is. Ezzel az autizmussal élő embereknek szintén komoly problémáik vannak. Ha úgy tetszik, ez egy nonverbális segélykiáltás a szociabilitásban és kommunikációban nem éppen jeleskedő, problémával küzdő ember részéről.

Mint az Peadr. Somogyi Végh Emese  gyógypedagógus, az ipolysági Speciálpedagógiai Tanácsadó Központ jelenleg gyesen lévő munkatársa a Felvidék.ma kérésére korábban kifejtette:

„Autizmus esetén a személyiség fejlődésének egészét átható zavarról beszélünk, jellemző a korai kezdet, és hogy egy egész életen át tart. A probléma már kora gyermekkorban megfigyelhető, és négyszer olyan gyakran érint fiúkat, mint lányokat. A személyiségfejlődés lényegesen eltér az átlagostól, az önálló életvezetés a legtöbb esetben jelentősen akadályozottá válik” – magyarázta a szakember.

Az autizmus különbözőképpen jelenhet meg. Mint jelezte: az autizmus spektrumzavar nagyon széles problémakört ölel fel, a magasan funkcionáló, széles tudással rendelkező Asperger-szindrómától a gyermeki autizmuson, atipikus autizmuson keresztül a súlyos értelmi fogyatékkal párosított autizmusig. Így a tünetei is széles skálán mozognak.

Három fő sérült terület azonban kisebb-nagyobb mértékben minden diagnosztizált autizmussal élőnél megfigyelhető. Ezek a következők:

„Az autizmus nem betegség, hanem egy állapot. Az autizmussal született emberek egyéniségének, világészlelésének része ez az mentális állapot, amely egész életen át tart. Speciális világszemlélettel, világfelfogással élik az életüket, ami egy különleges életformához vezet” – magyarázta a Felvidék.ma-nak Ficzere Anikó pszichológus szakember, aki Nyitrán foglalkozik autizmusban szenvedő egyénekkel.

Hírdetés

Mint a pszichológus kifejtette, a Szlovákiában élő autisták pontos száma nem ismert. A nemzetközi statisztikák szerint száz emberből egy autizmussal él, ám sokan közülük, főleg a magasan funkcionálók, titkolják az állapotukat.

Szlovákiában két típusú tanácsadó intézményhez is lehet fordulni: a Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó Központokhoz, illetve a Speciálpedagógiai Tanácsadó Központokhoz.

„A gyermek problémája feltárásának érdekében szorosan együttműködünk kifejezetten az autizmusra szakosodott tanácsadókkal, illetve gyermekpszichiáterekkel, gyermekneurológusokkal és gyermekorvosokkal. Városunkban például az alapos kivizsgálást követően intézményi ellátásra is lehetőség van – súlyosabb esetekben speciális oktatásban, enyhébb esetekben asszisztens kíséretében a többségi óvodákban, iskolákban kerül a gyermek elhelyezésre” – nyilatkozta korábban az ipolysági szakember.

Emellett oda kell figyelni mindazon környezeti tényezőkre, melyek zavartságot, zaklatottságot válthatnak ki a betegekben.

Az intézmények és szakemberek mellett bizonyos civil szervezetek is segítik az autizmussal élőket. Magyarországon a  Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő Programja autizmussal és ADHD-val élő gyermekeknek, valamint a családjuknak igyekszik segítséget nyújtani a mindennapokban.

„A Léleköntő csapat munkatársai arra vállalkoztak, hogy mindenki számára elérhető „Meghallgatlak” szolgálatot indítanak a járvány idején. A plakáton megadott számokon reggel fél 8 és este 8 között hívhatóak a szakemberek, akik vállalják, hogy a felmerülő problémákat, pedagógiai helyzeteket egymással is megbeszélik. A telefonálókat igény szerint tovább kísérik, e-mailes kapcsolattartásban, egyéni megoldások keresésével, szükség szerint további szakemberek ajánlásával. A gyógy- és általános pedagógiai kérdéseken túl együtt gondolkodnak abban is, hogy közösségi felajánlások által hogyan találhatunk gyermekfelügyeletet, valakit, aki bevásárol, vagy hogyan oldjuk gyermekünk szorongását. A legfontosabb, hogy meghallgatnak, időt szánnak ránk, jelen vannak a számunkra” – olvasható az alapítvány szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében.

A koronavírus-járvány új helyzetet teremtett az autizmussal élők körében is. Mint Dubniczki Csilla, az alapítvány kommunikációs munkatársa a közleményben kifejtette:

A családok aktuális helyzetére való reagálás most különösen nagy kihívás. Nincs általános javaslat, nincs mindenkinek szóló biztos megoldás – jegyezte meg a szakember. Az egyéni helyzetek speciálisan kidolgozott megoldásokat igényelnek.

Ezeken segít Magyarországon a Léleköntő csapat, amely gyógypedagógusokból, mentálhigiénés szakemberből, pszichológusból álló közösség. További részletek ITT olvashatóak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »