Figyelem, figyelem: a megélhetési edzők ideje lejárt!

Figyelem, figyelem: a megélhetési edzők ideje lejárt!

Bernd Storck és Dárdai Pál dicséretét zengi, a magyar edzőkre és a klubtulajdonosokra ráhúzza a vizes lepedőt Nagy Tamás. A Ferencváros korábbi másodedzője nem lát összefüggést a válogatott Eb-szereplése és a magyar klubfutball fellendülése között.

Eb-hírfolyam csütörtökön is egész nap ITT!

– Kit tekint megélhetési edzőnek?
– Az olyan szakembert, aki a munkához jutása érdekében állandóan kompromisszumot köt. Sajnos Magyarországon a klubok nagy része nem a szakmai felkészültség, hanem más szempontok alapján választ edzőt, olyan szakembert, akit tudnak irányítani.

– Melyik klubnál edzősködik?
– Jelenleg nem dolgozom.

– Savanyú a szőlő?
– Nem erről van szó, már rég kialakult a markáns véleményem az edzők foglalkoztatásáról. A magyar válogatott Eb-szereplése adta meg az ihletet, hogy megírjam a véleményemet a Facebookon.

– A német kapitányt rengeteget bírálták, amiért nagytakarítást rendezett az utánpótlás-válogatottak élén, majd megvált néhány magyar szakembertől a felnőttválogatott stábjában. Akkor is hitt benne, amikor támadta a magyar szakma? A norvégok elleni pótselejtező sem győzte meg? Akkor miért nem írt, hallatta a hangját?
– Kivártam, érdekelt, hogyan alakul a történet. Akkor még nem lehetett tudni, hogy az MLSZ szakmai irányvonala alapján történt átalakítás hova vezet. Bernd Storck nagyon alapos felkészüléssel elérte, hogy a játékosok 110 százalékot adjanak a pályán, kilépjenek a komfortzónájukból. Az Európa-bajnoki szereplés sok új információt adott.

– Milyen hatással lesz a válogatott szereplése a magyar klubfutball fejlődésére? Lát arra esélyt, hogy a megélhetési edzők „kikopjanak” a magyar futballból?
– A klubtulajdonosok felelősségén múlik: ők választják ki a szakembereket, ők alkalmazzák az edzőket, szabják meg az irányvonalat.

– Mit gondol a külföldi edzők foglalkoztatásáról?
– Semmi bajom sincs velük, jöjjenek, ha akarnak, de csak akkor, ha nemzetközi szinten is jelentős eredményeket érnek el. Paulo Sousa az Európa-liga főtáblájára vezette a Videotont. De azért nem írnám le a magyar edzőket; Herczeg András szép eredményeket ért el a Debrecennel.

– Ricardo Moniz mellett dolgozott a Ferencvárosnál. Milyen tapasztalatokra tett szert?
– Csak egy meccsig tartott a közös munka. Én Détári Lajos stábjában dolgoztam, de Moniz és a Ferencváros mással képzelte el a folytatást. Nem vagyok a külföldi edzők ellen, de a magyarok között is vannak jó szakemberek.

– Még több Storck és még több Dárdai kell a magyar futballba?

– Ne sarkítsunk! Legyenek valódi edzőegyéniségeink, akik megvalósíthatják a szakmai elképzeléseiket.

– Az Eb-szereplés csak fellángolás volt, vagy végérvényesen lezárta a múltat a magyar labdarúgás? Mi lesz, ha nem sikerül kijutni a 2018-as világbajnokságra?
– Felesleges jósolgatni, egyelőre annak örüljünk, hogy harminc év után megmutattuk, hogy képesek vagyunk helytállni nemzetközi szinten. Ne felejtsük el, hogy Gera Zoltán és Király Gábor is benne van a korban.

– Van utánpótlás? Ki az, aki az ő helyükre lép?
– Kapusposzton jól állunk. Fontos, hogy Király Gabi átadja a tapasztalatait az utódjának, erről nem mondhat le a magyar válogatott. Zolival ugyanaz a helyzet. Az utánpótlásban nem állunk rosszul. Kleinheisler László és Nagy Ádám tudja pótolni az idősebb játékosokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »