Figei Tibor, Deme Krisztián és Szajkó Ferenc is világbajnoki címet szerzett

Rimaszombatban és Füleken is hódítanak a kevésbé ismert küzdősportok, Gömörben a chanbara, míg Füleken az erőemelők remekelnek, s évek óta ott vannak a világ élmezőnyében. A napokban Figei Tibor két aranyéremmel tért haza a tokiói világbajnokságról, míg a füleki erőemelők az Érsekújváron megrendezett világbajnokságról hoztak haza két aranyéremet (Deme Krisztián, Szajkó Ferenc).

Immár 44. alkalommal rendezték meg Tokióban a chanbarázók világbajnokságát. A kardvívás keleti válfajára emlékeztető sportágat Figei Tibor honosította meg Rimaszombatban, ahol a Falcon Klub vette a szárnyai alá, s ma már több tucatnyian hódolnak a sportágnak, sőt, Figei Tibor a szlovák válogatott szövetségi kapitányi tisztét is betölti. 2016-ban vett részt először a világbajnokságon, amelyet hagyományosan Tokióban rendeznek meg, s akkor szerezte első világbajnoki aranyérmét.

Az idén Szlovákiát mindössze ketten képviselték, Figei mellett a szintén rimaszombati Dávid Laura. Tokióban mintegy 500 versenyző jött össze, akik két kategóriában – datsotsu (harcművészet) és kihondose (kata) – versenyeztek.

Hírdetés

A májusi minszki Európa-bajnokságon szerzett ezüstérme után ez az idei második fontos érme nemzetközi versenyen. Figeit a világbajnokságon kiválasztották a spoki harcművészetet bemutató sportolók közé, ahogy a kihondose (kata) csapatverseny zsűrijében is részt vehetett. Dávid Laura Minszkben sérülés miatt nem versenyezhetett, most viszont két bronzéremmel (a nők között, illetve a fiúk és lányok nyílt kategóriájában) kárpótolta magát. Laurának sem ez az első érme, hiszen a tavalyi tokiói világbajnokságon szintén bronzérmes lett, míg 2017-ben az olaszországi Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett.

Figei Tibor mind egyénileg, mind szövetségi kapitányként elégedett az idei idénnyel, mivel több nemzetközi versenyen is kiválóan teljesítettek. A kategóriájában több mint harmincan versenyeztek, köztük huszonnégyen Ázsiából érkeztek. Figei Tibor idén a szlovák bajnokságon négy érmet (köztük egy aranyat), míg Dávid Laura három aranyérmet szerzett. De eredményesen szerepeltek a cseh országos bajnokságon is. Figei számára ezzel még nem ért véget a 2019-es év, ugyanis decemberben meghívták a francia nemzetközi kupára is.

Ősszel két nemzetközi versenyen vettek részt, előbb Budapesten egy nemzetközi fekvenyomó és felhúzó versenyen, amely már felkészülés is volt az érsekújvári világbajnokságra. Budapesten az ifjúságiak között a klub új üdvöskéje, Deme Krisztián 130 kg-os teljesítménnyel győzött, míg a juniorok között Botos Nikolasz felhúzásban a harmadik helyen végzett. A világbajnokságon Botos egészségügyi problémák miatt nem tudott részt venni, így csak ketten utaztak ki, végül mindketten aranyéremmel tértek haza. Deme Krisztián az ifjúsági kategóriában erőemelésben megismételte tavalyi harmadik helyét a 75 kilósok között 420 kg összteljesítménnyel, míg fekvenyomásban 132,5 kg-os teljesítménnyel világbajnoki címet szerzett. Szajkó Ferenc a veteránok között fekvenyomásban 170 kg-os teljesítménnyel nem talált legyőzőre, így pályafutása második világbajnoki aranyérmét szerezte.

„Teljes mértékben elégedett vagyok a csapat idei munkájával és teljesítményével, hiszen mindenki szorgalmasan edzett és dolgozott” – értékelte az évet Szajkó Ferenc, aki azt is elárulta, a klub elsődleges célja, hogy a biztosítsa a fiataloknak a szabadidő értelmes és aktív eltöltését, szeretnék őket mentorálni, formálni, s rábírni arra is, hogy tanuljanak és legalább szakmát szerezzenek. A rendszeres sportolás célja az önfegyelem, a kitartás erősítése, fontosnak tartja megtanítani nekik leküzdeni az akadályokat, s azt, hogy soha nem szabad feladni. A legjobbakat rendszeresen viszi versenyekre is.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »