Fieszta Makkosjánosiban

Bemutatkoztak Beregvidék települései

Szombaton látványos felvonulással vette kezdetét a BeregFeszt második napja. Makkosjánosi központjából népviseletbe öltözött fiúk és leányok szőlőindákkal és szőlőfürtökkel feldíszített szekereken énekelve vonultak a fiesztának helyet adó Barna György Stadionba. A vonulók között ott voltak a járás és a város vezetői, a beregvidéki falvak és azok testvértelepüléseinek küldöttei. Képviseltették magukat a Beregszászi Szent Vencel Borrend tagjai is.

Az ünnepélyes megnyitó szónokai – Barta István, Makkosjánosi polgármestere, Petruska István, a járási állami közigazgatás irányítója, Sin József, a járási tanács elnöke és a többiek – a hagyományőrzés fontosságát hangsúlyozták, s azt, hogy a nehéz időkben nem szabad bezárkózni, szervezni kell a mostanihoz hasonló közösségi alkalmakat, szorosabbá kell fűzni a beregvidéki falvak közötti és a határon átnyúló kapcsolatokat egyaránt.

Az ünnepségen átadták a Beregszászi járás díszpolgára kitüntetést. A Beregszászi járás díszpolgára címet idén Braun Bélának adományozták, posztumusz pedig Orosz Gyula, egykori rendőrfőnök, illetve Soós Kálmán, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egykori rektora kapta meg. Oklevelet vehetett át Barta István, Makkosjánosi polgármestere, illetve Mihajlo Papis újságíró.

A hagyományokhoz híven most is fiatal lányok taposták a hatalmas kádba odakészített szőlőfürtöket, s kínálták az őket körbeállóknak a friss mustot.

Miközben a fesztiválra kilátogatók egy része az izgalmakban és fordulatokban gazdag járási labdarúgó kupadöntőt nézte, aközben a látogatók másik része a beregvidéki falvak sátrainál a terméskiállítást tekintette meg, illetve a szóban forgó településekre jellemző hagyományos ételeket kóstolhatta meg. Bebizonyosodott, hogy a szabadtűzön elkészített ételek közül továbbra is a bográcsgulyás a legnépszerűbb, s annak ízesítése is sokféleképpen történhet. A standoknál szőlőt és tájjellegű borokat is lehetett vásárolni.

A színpadon a járás legjobb műkedvelői adtak egymásnak randevút. A nap folyamán a fesztivál résztvevői különböző ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat.

A focirangadón végül is a gáti Artos 4-3-ra legyőzte a beregszászi Csillagot. A kupa mellé oklevél is járt. A járás vezetői ugyancsak oklevéllel ismerték el a legtöbb ötletet felvonultató standok összeállítóit, illetve a legötletesebb terméskompozíciók elkészítőit.

Este a Találka étteremben szüreti bált tartottak, ahol annak rendje és módja szerint elárverezték a szőlővel, édességekkel és némi itókával megrakott díszes kosarakat. Itt először a helyi iskolások régi szüretek emlékét elevenítették fel, majd a Sodró együttes adott ízelítőt a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéjéből és táncaiból. Utánuk az FGH együttes gondoskodott a jó hangulatról.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›MakkosjánosiCímkék: BeregFesztKárpátaljaMakkosjánosikultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »